Slapen is gezond en bijzonder goed voor uw mentale gesteldheid

Bekijk de matras.info video

Maar liefst twee van de drie Nederlanders zou beter willen slapen maar doen daar weinig of zelfs niets voor. De kans op lichamelijke aandoeningen en depressies wordt enorm vergroot door een minder goede nachtrust. Er valt met slaap dus bijzonder veel te bereiken als het om de algehele gezondheid gaat. Hieronder vindt u verschillende feiten over waarom slapen is gezond en slaaptips voor een betere nachtrust.

Feiten en meer gegevens (2019) over slaap

Bijzonder veel mensen kampen regelmatig met slaapproblemen maar treffen hier géén maatregelen voor. De slaapproblemen komen naar eigen zeggen voornamelijk door: 80% van de mensen heeft vlak voor het slapen nog achter de PC of TV gezeten, 66% drinkt cafeïne-houdende dranken voor het slapen gaan, 68% drinkt alcohol-houdende dranken voor het slapen gaan. Uiteraard zijn dit allemaal punten die gemakkelijk aangepast kunnen worden waardoor er relatief gemakkelijk een betere nachtrust genoten kan worden. In Nederland slapen we over het algemeen lang genoeg. Maar toch slaapt zo’n 10% van de mensen korter dan de aanbevolen slaapuren.

Wat zijn de gevolgen van een slechte nachtrust?

De laatste 15 jaar zijn er enorm veel onderzoeken gedaan naar slaap. Veel onderzoeken richten zich op de gevolgen van een slecht slapen. En de gevolgen van slecht slapen blijken schokkend. Er blijkt een direct verband tussen slecht slapen en een verhoogd risico op obesitas, diabetes, kanker, verschillende hartziekte, beroertes, depressies en dementie. Daarnaast verstoort het je humeur, je geheugen, en je stofwisseling. Kortom er is extreem veel te winnen met een goede nachtrust. Hoe bereiken we een goede nachtrust?

Lees ook:  Op gezette tijden slapen en slaapproblemen

Wat is goede nachtrust en wat is een slechte nachtrust?

Goede nachtrust is belangrijk - Slapen is gezondHet verschil tussen een kwalitatief goede nachtrust en een kwalitatief slecht nachtrust is enorm. Maar wat is een goede nachtrust en wat is een slechte nachtrust? Eigenlijk is het vrij logisch. Een goede nachtrust is dat iemand gedurende de nacht voldoende uren kwalitatief goed geslapen heeft en zich fris en energiek voelt bij het opstaan. Voldoende uren zijn tenminste 85% van de tijd dat je in bed ligt slapend doorbrengt.

Voorwaarden voor een goede nachtrust

Er zijn meerdere voorwaarden om lekker te kunnen slapen. De meeste kennen we wel zoals, een stille en donkere slaapkamer, regelmaat, geen koffie of frisdrank in de uren voordat je naar bed gaat en ook geen laptop of computerscherm vlak voordat je gaat slapen.
Maar wist je ook dat een magnetisch veld (staal in de directe omgeving van het bed) je spierspanning verhoogd waardoor het in- en doorslapen lastiger wordt? Elektrische velden hebben een vergelijkbare werking en belemmeren de aanmaak van melatonine (het slaap hormoon). Ook kan het helpen om met het hoofd richting het noorden te liggen. Probeer dit zelf als je wakker ligt en de slaap niet kan vatten. Leg je kussen op het voeteneind en draai een halve slag om…het zal mij niets verbazen als je binnen 10 minuten (heerlijk) slaapt

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *