Matrassentest Consumentenbond 2017 uitslag wederom onbegrijpelijk en dubieus

Ook dit jaar (2017) heb ik de uitslag van de matrassentest van de consumentenbond met verbazing gelezen. De uitslag is dit jaar weer zo tegenstrijdig, vreemd en afwijkend van mijn matrassenkennis dat ik soms het gevoel krijg dat ik niets van matrassen weet. Er zijn verscheidene aspecten in de testmethodiek waardoor de uitslagen mijns inziens wederom een vertekend beeld geven. Zo geven bijvoorbeeld honderd procent mechanische testen een onvolledig beeld van de matraseigenschappen. De temperatuur en vochtigheid hebben grote invloed op de stevigheid en levensduur.

Als je dit niet meeneemt in de test zijn de testresultaten heel anders dan als je er echt op slaapt. Verder wordt er ook getest op gewicht. De bond geeft meer punten aan een matras dat licht in gewicht is i.v.m. hanteerbaarheid, dit terwijl hoe zwaarder de kwaliteit van het schuim, hoe beter de kwaliteit is. Hierdoor is een zwaarder matras dus op voorhand ‘slechter’ dan en lichtgewicht matras aldus de consumentenbond. Het comfort van zwaardere matrassen is echter een stuk hoger en de levensduur een stuk langer.

Ook laat de consumentenbond vreemd genoeg de gebruikte materialen in het matras buiten beschouwing. Hiermee negeren ze één van de belangrijkste aspecten van een matras. Want gaat het nou om een kwalitatief hoogwaardig HR koudschuim of een goedkoop polyether? Het wordt niet meegenomen in de test. Is dat omdat specifieke productkennis ontbreekt?

Emma matras als beste uit de test

Daarnaast test de consumentenbond matrassen helemaal niet op schadelijke stoffen terwijl je hiermee juist het kaf van het koren scheidt. De consumentenbond hanteert het begrip “Beste koop” waardoor de meeste consumenten volledig fout (kunnen) gaan. De niets vermoedende consument zou hierdoor kunnen denken dat dit predicaat (Beste Koop) een garantie geeft het beste product uit de test te zijn.

Dit is echter pertinent niet waar. De matrassentest van de consumentenbond ,en dan met name de “Beste Koop”, vertelt u niet of een matras geschikt is voor u én, in mijn optiek, ook niet of een matras nou echt goed is of niet. Welke matras ‘de beste’ is voor iemand hangt af van zijn/haar lichaamskenmerken, wensen, eisen en voorkeuren.

Ook Tros Radar heeft recent een uitzending gewijd aan de matrastest van de Consumentenbond waaruit bleek dat de gegeven adviezen van de bond evenals vele conclusies niet juist zijn. Al met al genoeg reden om u af te vragen in hoeverre u als consument gebaat bent bij deze matrassentest

Tros radar uitzending over de Consumentenbond

Bekijk de uitzending van Tros Radar

Consumentenbond matrassentest Beste koop

De consumentenbond hanteert tevens het begrip “Beste koop” waardoor de meeste consumenten volledig fout (kunnen) gaan. De niets vermoedende consument zou hierdoor kunnen denken dat dit predicaat (Beste Koop) een garantie geeft het beste product uit de test te zijn. Dit is echter absoluut niet waar! Elk jaar weer “verdient” een matras het predicaat “Beste Koop” als het matras vooral héél goedkoop is. Voor de beste koop lijkt de Consumentenbond vooral naar de prijs te kijken.

Ik mis bij deze matrassentest nuancering, bijvoorbeeld d.m.v. een toevoeging “in zijn prijsklasse” of “in zijn kwaliteitsklasse”. Bij de meeste mensen die ik spreek over de test van de consumentenbond blijkt het label Beste Koop door verreweg de meeste consumenten te worden gezien als hét beste product om aan te schaffen, terwijl het label “Beste uit de test” echt iets over de kwaliteit van het matras zegt. Dus het begrip “Beste koop” is naar mijn overtuiging een erg breed begrip dat zonder de juiste nuancering kan leiden tot verkeerde aannames en daardoor verkeerde keuzes.

De matrassentest van de consumentenbond en dan met name de “Beste Koop” vertelt u niet of een matras geschikt is voor u én, in mijn optiek, ook niet of een matras nou echt goed is of niet. Mensen kopen veel sneller een matras met het label de beste koop terwijl het label het beste getest veel meer over de kwaliteit zegt.

Objectief oordeel

Echt goed en gedegen matrassen testen is ontzettend moeilijk en een bijna wetenschappelijk vak als het überhaupt al echt mogelijk is. Een matras is immers geen energiecontract, laptop of wasmachine. Het test onderdeel “Comfort” is bijvoorbeeld een subjectief oordeel (een persoonlijk oordeel) en zo ook geur en hanteerbaarheid. Volgens mij kijken klanten liever direct naar de conclusie en het eindoordeel “Beste koop” om vervolgens te beslissen.

De meeste klanten waaraan ik gevraagd heb wat het verschil is tussen “Beste koop en “Beste uit de test” wisten het niet en hadden veelal niet eens van de term “Beste uit de test” gehoord. Ook de objectiviteit van de consumentenbond trek ik in twijfel. Hoe kan je objectief zijn als matrassenleveranciers betalen voor het testen van hun matrassen en ook voor het gebruik van de predicaten voor een matras? Als je hiervoor €13.750 per jaar moet betalen vind ik dat op z’n zachtst gezegd vreemd.

Product- en materiaalkennis

Het feit dat voor het testen van matrassen gedegen kennis nodig is, is dus de product- en materialenkennis van de testers enorm belangrijk. En dat is nu net waar het mijns inziens bij de consumentenbond aan schort. Er wordt bijvoorbeeld niet mee genomen of bepaalde materialen betere resultaten op slaapgebied bieden.

Zoals Dhr. Philip Ghekiere van Bekaert Textiles (een van de grootste matrastextielfabrikanten in Europa) bijvoorbeeld volkomen terecht aangeeft wordt er in de consumentenbond matrassentest voor de matrastijken niet eens meegenomen of het om een geweven of gebreide stof gaat, laat staan van welk materiaal de tijk gemaakt is. Is het een luxe CoolMax of Tencel of zit er een simpele synthetische polyester hoes om het matras?

Uit de matrassentest blijkt ook dat het nogal schort aan specifieke kennis bij de Consumentenbond. Matrassen van overduidelijk slechte materialen komen als goed uit de bus, terwijl sommige matrassen van A-kwaliteit materialen als matig of zelfs slecht worden beoordeeld.

Verschillende materialen worden niet meegenomen

Wat de gebruikte schuimen betreft geldt hetzelfde: de consumentenbondtesters laten bijvoorbeeld ook de gebruikte schuimsoorten buiten beschouwing. Is dat omdat specifieke kennis ontbreekt? Hiermee negeren ze een van de belangrijkste aspecten van een matras. Gaat het om Talalay Latex of om een synthetisch Latex aftreksel, het wordt allemaal niet meegenomen in de test. Zijn de pocketveren van roestvrij staal gemaakt of niet? Evenmin of het om een kwalitatief hoogwaardig HR koudschuim gaat of om een goedkoop polyether! En als laatste wordt niet beoordeeld hoe men op het matras slaapt omdat dat dit immers per persoon verschilt. Honderd procent mechanische testen geven een beperkt en onvolledig beeld van de slaap en de comforteigenschappen.

Verschillende soorten schuimen

Mechanische testen

Bij een mechanische test worden temperatuur en vochtigheid niet meegenomen in de test. Echter hoe beter het schuim is des te minder het schuim reageert op warmteverschillen en vochtigheidsverschillen. Kwalitatief slechte schuimen kunnen een stuk zachter worden gedurende de nacht doordat de temperatuur oploopt. Zo ook door vochtigheid. Hoe vochtiger polyether wordt des te zachter het zal worden. Als je dit niet mee neemt in de test zijn de testresultaten heel anders dan als je er echt op slaapt.

Factoren die ook van belang zijn

Ook zijn er nog factoren die niet direct te maken hebben met het product zelf, maar wel belangrijk zijn bij de aanschaf van een matras en die ook niet meegenomen worden in de testresultaten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de garantie, welke service biedt de beddenleverancier en bestaat er de mogelijkheid om de matras thuis enige tijd te testen? Thuis een aantal weken proefslapen is namelijk de beste test die er bestaat… en daar kan geen consumentenbond matrassentest tegen op! Bij de laatste matrassentest 2017 wordt dit nu wel vermeld maar telt niet mee in de puntentelling.

Objectieve Watchdog voor de consument

De consumentenbond wil graag de objectieve watchdog voor de consument zijn. Het mooiste scenario is dan ook dat er misstanden zijn en dat zij de consument hierop kunnen wijzen en voor kunnen waarschuwen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het artikel “Vaste matrasprijzen?” In dit artikel suggereert de bond dat er prijsafspraken gemaakt zijn door de matrasfabrikanten onderling. De bond zegt dan ook dat ze de uitkomsten van het onderzoek hebben gemeld bij de Directie Mededinging van de Autoriteit Consument & Markt.
Een ander watchdog voorbeeld is “matrassenfabrikant verbetert matras na test” Ja, u leest het goed , door de alertheid van de consumentenbond heeft een matrassenfabrikant (Kidsmill) haar matras aangepast!

Consumentenbond, watchdog of puppy

Hieronder nog zo’n watchdog voorbeeld: Dit is wat de bond zegt op de pagina “Dure of goedkope matras?”
“Hoe luxer de materialen en de afwerking, des te meer een matras vaak kost. Maar die vlieger gaat niet altijd op. In ons testlab wordt een matras na afloop van de test helemaal opengesneden en van binnen én buiten bestudeerd. De medewerkers van ons lab hebben op deze manier al duizenden matrassen zien langskomen. Op basis van deze expertise schatten ze bijvoorbeeld de materiaal- en productiekosten van een bepaald schuimmatras, die voor meer dan €1500 in de winkel ligt, op niet meer dan €150.” Welk matras de bond hiermee bedoelt word niet vermeld maar dat u de kans loopt een matras te kopen dat €1500,- kost en eigenlijk, volgens de bond, niet meer mag kosten dan €150,- zou betekenen dat u als consument opgelicht wordt.

De consumentenbond en de concurrentie

Mijn indruk van de Consumentenbond is, dat zij inmiddels merken dat zij juist niet ‘onafhankelijk’ zijn, maar om de gunst van hun leden en andere (nieuwe) consumenten moeten dingen. Radar, Kassa, Max en de sociale media zijn de nieuwe concurrenten. Waarvan Tros Radar recent ook de matrassentest van de Consumentenbond onder de loep nam. Daar kwam de matrassentest van de consumentenbond bijzonder slecht uit. Zo was Tros Radar niet te spreken over de gegeven adviezen van de bond evenals vele conclusies.

Praktijkproef matrassentest consumentenbond

In een video toont de Consumentenbond in een praktijkproef of dure matrassen beter slapen dan goedkope matrassen. Op zich al een vreemde test maar goed. Matrassen op comfort testen door er twee nachten op te slapen in een hotel geeft mijns inziens een zeer beperkt beeld. En dan ook maar door twaalf proefpersonen. Bij mij komen gelijk een aantal vragen op zoals: waren de proefpersonen qua gewicht wel geschikt voor het matras? Hadden deze mensen last van lichamelijke klachten? Meestal uit het kwaliteitsverschil zich in de loop der jaren en zal je een matras qua hardheid moeten kiezen die bij je gewicht past.

Waarom spelen certificeringen niet mee in de matrassentest?

Certificeringen zeggen eigenlijk veel meer over de kwaliteit van een matras dan een mechanische test. Maar ook de certificeringen van matrassen komen niet aan bod in de matrassentest van de Consumentenbond. Certificeringen worden door bepaalde instanties gegeven die gespecialiseerd zijn in onderzoek naar bijvoorbeeld giftige stoffen. Zo is de LGA test absoluut een goede test om te zien of de gebruikte materialen giftig zijn of niet. Jammer dat de bond deze gegevens niet mee laat wegen en überhaupt de matrassen niet test op de aanwezigheid van giftige stoffen.

De gevaren van gif in matrassen

U verblijft gemiddeld één derde van uw tijd op uw matras en baby’s en kleine kinderen nog veel meer uren. Het is daarom van het grootste belang dat een matras (je) veilig en gifvrij is. Jammer genoeg test de consumentenbond niet op schadelijke stoffen in matrassen. Als ze dit wel zouden doen is de kans bijzonder groot dat met name de goedkope matrassen een aanzienlijke hoeveelheid schadelijke stoffen bevatten.

Brandvertragers, synthetische lijmen maar ook sommige synthetische schuimen (waar geen controles op zitten zoals uit China) zorgen ervoor dat een matras chemische stoffen kan uitwasemen. Uit onderzoek blijkt dat deze stoffen allerlei reacties kunnen oproepen en dat dit schadelijk is voor uw algehele gezondheid. Het is dus oppassen geblazen als u een nieuw matras gaat kopen. De meest voorkomende gifstoffen in matrassen zijn Boorzuur. Boorzuur word gebruikt als brandvertrager en is in Amerika en Engeland al mandaat (verplicht). Boorzuur is een krachtige pesticide dat bekent staat voor het doden van ratten en uiterst schadelijk is voor de gezondheid.

Er zijn vele gevaren met chemische boorzuur. Boorzuur blootstelling bemoeilijkt de zwangerschap en het is zeer schadelijk voor pasgeboren baby’s. Baby’s en kleine kinderen vertoeven bijzonder veel tijd in bed. Daarom is het , met name voor een baby matras maar ook voor een kindermatras , uiterst belangrijk dat deze gifvrij is.

Matrassentest vroeger door TNO nu door de Consumentenbond zelf uitgevoerd

De Consumentenbond test elk jaar matrassen en komt dan met de resultaten. Tot 2003 werd dit uitbesteed aan TNO, maar sinds 2004 wordt het testen van matrassen door de Consumentenbond zelf gedaan. Het is duidelijk te merken dat de testuitslagen en de testmethodes van de Consumentenbond sterk afwijken van de matrassentests die TNO uitvoerde.

Testfouten uit het verleden

Er wordt getest op gewicht, hanteerbaarheid, geur en, wonderlijk genoeg, op isolatie. Het gaat eigenlijk meteen al mis bij het testen van het gewicht van een matras (deze test onderdelen zijn per 2014 niet meer van toepassing of worden licht berekend). Hoe lichter het matras is, hoe méér punten het betreffende matras van de Consumentenbond ontvangt. Want, zo is de redenering, een licht matras is makkelijker hanteerbaar dan een zwaar matras. Echter, vooral bij schuimmatrassen ,betekent dit : hoe zwaarder de kwaliteit van het schuim, des te beter de kwaliteit.

Ook biedt een dikker matras meer comfort en is de levensduur langer. Maar een dikker matras is automatisch ook zwaarder en krijgt dus minder punten. Dit zou op zich niet zo erg zijn, zij het niet dat de Consumentenbond het gewicht van een matras net zo zwaar laat meewegen als het comfort (2014)! Een zwaarder matras is dus op voorhand ‘slechter’ dan een lichtgewicht. Een heel licht en meestal dun matras zal dus beter scoren dan een zwaar en dik matras. Terwijl het comfort juist weer een stuk hoger ligt bij dikkere matrassen. Daarnaast hoeven sommige matrassen helemaal niet gekeerd te worden maar scoren dan toch negatief op hanteerbaarheid!

Het testen van matrassen is prima

Het testen van matrassen is prima, maar er moet veel meer aandacht komen voor het feit dat er niet zoiets bestaat als ‘de beste’ matras. Welke matras ‘de beste’ is voor iemand, hangt af van zijn/haar lichaamskenmerken, wensen, eisen en voorkeuren. Het geven van informatie aan consumenten is meer dan alleen testgegevens publiceren en dan een matras het predicaat ‘Beste Koop “ geven. Consumenten moeten ook weten welke vragen ze moeten stellen in de winkel. Wat ze moeten proberen. Het belang van proefslapen en zich realiseren dat het matras die het beste is voor je partner zeer waarschijnlijk helemaal niet geschikt is voor jezelf.

Reactie van de consumentenbond

De consumentenbond heeft inmiddels meerdere keren contact met mij opgenomen en dreigt met juridische stappen als ik weiger mijn tekst aan te passen. Ik kan en zal echter niet aan die eis voldoen. De consumentenbond suggereert dat mijn kritiek voortkomt uit rancune. Dit vanwege de testresultaten van een matras (6,8 voor de RHF25 De Luxe) dat ik in 2014 getest is. Niets is minder waar. Mijn hierboven weergegeven mening is het resultaat van dertig jaar liefde voor het vak, kennis van de branche, ervaring met de producten en materialen, en mijn ongenoegen over de test.

4 Reacties

Schöne

Dank voor deze tekst, maar het maakt het niet makkelijker. Momenteel ben ik in een conflict met Mline en volgens de consumentenbond komt deze matras niet goed uit de test. Als ik reviews lees, herken de problemen en de klachten. Een hele dure matras die na 4 jaar al een kuil heeft en pijn inruk en benen veroorzaakt. Als ik uw tekst lees, weet ik eigenlijk helemaal niet meer wat ik moet doen en dat is wel jammer. Waar haal ik dan de resultaten en hoe maak ik nu een keuze.

Johan

Een test doornemen, waarin de kwalificaties “beste koop” en “beste uit de test” worden gebezigd, zonder zich van de inhoud/betekenis van deze begrippen op de hoogte te stellen, is een nogal onzinnige tijdbesteding. Het bestuderen en hanteren van een test, waardoor je met inachtneming van de beperkingen die iedere test kent, toch je voordeel er mee kunt doen, is kennelijk niet voor iedereen weggelegd.

Bob

De Consumentenbond was vele jaren dé instantie die primair de belangen van de consument behartigde. Die tijd is geweest. De CB lijkt nu vooral bezig te zijn met overleven, met de inkomsten van de gids en de contributie van de leden lukt dat niet. Nieuwe inkomstbronnen moesten worden aangeboord en uitgaven beperkt. Resultaat: een CB die door bijdragen te vragen aan fabrikanten minder onafhankelijk is. Maar ook: minder uitgebreid kan testen. Neemt niet weg dat de CB nog steeds nuttige dingen doet. Het zou beter zijn als ze daarbij transparanter waren. En de consument? Die moet zich bewust zijn van de belangen die er spelen. De consument kan bij zijn keuze van een matras gebruik maken van de testresultaten van de CB, maar dan wel door zelf percentages te kiezen voor de mate waarin men de resultaten wil laten meewegen. Dan zal waarschijnlijk blijken dat er een andere “Beste uit de test” uitkomt dan bij de CB. En de “Beste koop”? Mijns inziens is dat het minst dure matras dat, uitgaande van de eigen weging, nog goed is. Maar het blijft arbitrair, net zo arbitrair als het oordeel van de Consumentenbond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.