Internet aanbieders uit het buitenland verkopen vooral gebakken lucht

gebakken lucht

Internet aanbieders uit het buitenland verkopen vooral gebakken lucht. Medio 2015 lijkt er een opmars te zijn van buitenlandse aanbieders van matrassen die louter via internet verkopen. Met veel marketing en bombarie proberen zij de markt ter veroveren, maar hun aanbod is nogal mager en echt nieuw is het ook niet.

gebakken lucht

In april 2015 was er ineens veel belangstelling voor het Amerikaanse Casper Sleep Inc. Het New Yorkse bedrijf levert slechts 1 model matras (ook één hardheid) en stelt dat dit ‘het beste matras’ is voor iedereen. Het matras is van traagschuim met een toplaag van latex, en is in 1 maat leverbaar en wordt verkocht in een doos. Daartoe wordt het matras strak opgerold en dat is niet goed voor het schuim omdat het kan beschadigen en op de lange duur gaat dat ten koste van het ligcomfort.

One size fits all matras

Het principe van one size fits all klinkt aantrekkelijk, maar is flauwekul. Als je slechts één matras hardheid kunt aanbieden, betekent het grofweg dat dit voor de helft van de mensen te hard of juist te zacht is. Een bekend merk als Tempur (wat overigens kwalitatief prima matrassen levert) doet dat ook, maar als matrassenmaker krijg ik regelmatig klanten over de vloer die zo’n Tempur matras net even te hard vinden. Of te zacht. Logisch, want het maakt nogal wat uit of je 65 kg weegt of 120 kg. Ook is latex als toplaag voor veel mensen geen fijn product. Het is nogal warm en niet goed vochtdoorlatend en voor ons vochtige Nederlandse klimaat werkt dit vaak niet goed.

Lees ook:  Overlevingstips voor nieuwe slapeloze ouders
one size fits all

Hollywoodsterren slapen op ons matras

Casper heeft zich gepositioneerd als “start up” en dat klinkt high-tech, maar hun product is dat zeker niet. Ze pronken er mee dat Hollywoodsterren als Leonardo di Caprio en andere beroemdheden geld in het bedrijf steken en zoiets doet het natuurlijk uitstekend qua publiciteit. Ook hun site is strak en het bijbehorende verhaal is duidelijk en simpel: biedt een matras aan die ‘voor iedereen’ geschikt is en zeg dat je tot 74% goedkoper bent dan ‘soortgelijke matrassen’ omdat je de retailer (beddenwinkel) als schakel overslaat. Een bedrijf als Bruno matras (uit Duitsland) doet dat ook, maar het is niks bijzonders. Ik doe dat met mijn bedrijf Royal Health Foam (RHF) al jaren maar biedt per matras vier verschillende hardheden.

Marketing praatje

Het rechtstreeks leveren doen ook andere bedrijven in Nederland, maar zij kopen meestal gewoon groot in en verkopen dat per stuk verder. Wij produceren zelf en weten hoe materialen in verschillende matrassen er hetzelfde uit kunnen zien, maar verschillend van kwaliteit kunnen zijn. Bovendien beschikken wij over een winkel waar dagelijks consumenten binnenkomen, matrassen uitproberen en ons feed back geven. Daarom weet ik dat een one size fits all matras meer een marketing praatje is dan een realistische gedachte.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.