Waar op te letten bij de aanschaf van een matras?

Waar op te letten bij de aanschaf van een matras? Er zijn een aantal zaken waar u op zult moeten letten bij de aanschaf van een nieuw matras. Dit om ervoor te zorgen dat de matras die u kiest ook goed bij uw wensen en verlangens past. Een matras kan verend of juist stug zijn, of warm of koud. U dient dus alle typen matrassen met elkaar te vergelijken waardoor u al voordat u op pad gaat, ongeveer weet welk type matras u zou willen proberen. De belangrijkste verschillen tussen matrassen wat betreft het effect zijn de volgende; Ventilatievermogen, de mate van ondersteuning, hard/zachtheid en ‘temperatuur’, d.w.z. is de matras geschikt voor koukleumen of juist meer voor mensen die nogal snel transpireren.

Een- of tweepersoonsmatras?

In onze matrassenfabriek merk ik dat het een zeer persoonlijke keuze is of men twee maal een éénpersoonsmatras wil of één groot geheel matras. Meestal is het verschil in lichaamsbouw en gewicht vrij groot tussen mannen en vrouwen, waardoor de meeste paren voor losse matrassen kiezen. Singles en paren waarvan het lichaamsgewicht en de lichaamsbouw ongeveer gelijk is, hebben geluk en hebben een ‘vrije keuze’. Anderen adviseer ik hier even door te lezen.

Eenpersoonsmatras of tweepersoonsmatras

De juist bedbodem kiezen

Als u een verstelbare bedbodem heeft, is het het handigst om twee losse matrassen te nemen. Het is wel technisch mogelijk twee bedbodems te koppelen door middel van een synchronisatieset. U legt dan één matras over de twee bedbodems heen. Het nadeel van werken met een synchronisatieset is dat u beide op hetzelfde moment moet willen zitten en liggen. Hoe vaak komt dat bij u en uw partner voor?

Lees ook:  Matrassen gemaakt met hart en ziel zijn zeldzaam

Het belangrijkste voordeel hiervan is dat er effectief meer slaapruimte ontstaat. Indien u er toch voor kiest twee losse matrassen te nemen, dan kunt u een zogenaamde ‘Pont d’Amour’ (brug voor geliefden) tussen de matrassen leggen om de soms hinderlijke naad op te vullen. Ook zou u over de twee matrassen een oplegmatras (opdek, oplegger, topmatras, topper) kunnen leggen waardoor de naad tussen de twee matrassen nauwelijks meer voelbaar is.

Oriënteren op internet voor de aanschaf van een nieuwe matras

Het is ook mogelijk om online een matras te kopen. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Voordeel is vaak een scherpe prijs, nadeel is dat u de matras niet kunt testen. Wel is het soms mogelijk om en matras een bepaalde tijd op proef te krijgen om deze thuis te kunnen uittesten. Juist vanwege deze mogelijkheid is soms het online kopen van een matras slimmer dan dit te doen in een fysieke winkel waar je hooguit een paar minuten kunt proefliggen.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.