Het beste bed

Het beste bed

Het beste bed. Slaapt u goed? Bent u wel uitgerust als u opstaat? Heeft u lichamelijke klachten die ‘s morgens erger zijn? Zo ja, dan zou u wel eens aan een nieuw bed toe kunnen zijn.

Het beste bed

Een goed bed doet meer dan u wellicht denkt. Een goed bed is een basis noodzaak voor een goede en gezonde nachtrust. Maar wat is nou het beste bed voor u en hoe vindt u een bed dat echt bij uw wensen en verlangens past? Het beste bed vinden kan een lastige opgave zijn. Er zijn enorm veel verschillende bedden (het aanbod is enorm, er zijn ruim 3.500 soorten matrassen) en zaken waar u moet letten omdat het anders heel makkelijk mis kan gaan. De zaken die van groot belang zijn om het voor u juiste matras te kopen zijn: de juiste hardheid, de juiste temperatuur, het juiste comfort, de juiste ondersteuning (ergonomie) en als laatste de juiste prijs. Daarnaast is het van belang om uw lighouding, eventuele lichamelijke klachten en wensen en verlangens helder te hebben en te communiceren met diegene waar u het matras gaat kopen.

Om het beste bed te vinden is het verstandig eerst op internet onderzoek te doen om te kijken welke type bed zeer waarschijnlijk het beste bij u past. Houdt u van een warm bed of juist een koel bed? Houdt u van een verend bed of juist een malvormend bed? De vragen die u wellicht in overweging kunt nemen als u op zoek gaat kunt u hier vinden.

De bed testen van de consumentenbond zijn ronduit slecht en zijn eigenlijk puur gebaseerd op de goedkoopste bed prijzen en deze testen gaan er niet om wat nou werkelijk het beste bed is. Het beste bed bestaat ook eigenlijk niet want wat voor de één het beste is kan voor een ander een regelrechte ramp betekenen.

Hard of zacht bed geeft rugpijn

Of u het beste een hard of zacht bed zou kunnen nemen is ook een lastige kwestie. Het is afhankelijk van uw slaaphouding, lichaamsgewicht, en lengte. Vroeger werd vaak gezegd dat een hard bed het beste was tegen rugklachten. Maar deze veronderstelling is echt achterhaald.

Bedden testen

Om het beste bed te kopen dient u het bed te testen. Dit is geen eenvoudige opgave en de kans dat u in één keer slaagt is maar 25%. Doordat er zo veel keus is en uw eigen wensen en verlangens en eventuele lichamelijke klachten enorm meetellen wordt het alleen nog maar lastiger. Om een zo groot mogelijke kans van slagen te hebben is het bed goed testen het belangrijkste. Het uitvoerig testen van het bed doet u het beste in uw eigen slaapkamer. Op het nieuwe bed dient u namelijk te slapen en niet alleen even te liggen. En dan nog gaat het er vooral om hoe u wakker wordt. Een bed kan lekker en goed liggen maar pas na een flink aantal nachten erop geslapen te hebben weet u hoe het bed voor uw rug en nachtrust écht werkt. En daar gaat het allemaal om bij een goed bed. Het nieuwe bed uitgebreid testen is dus een absoluut noodzaak.

Zelf bedden testen in een showroom of in de eigen slaapkamer

Er zijn twee manieren om bedden te testen.

– in een beddenshowroom
– of bij u thuis in uw eigen omgeving.

Bed thuis testen

Een bed echt goed testen doet u door er op te slapen in uw eigen omgeving. Door echt te slapen op het matras kunt u in alle rust ervaren of het matras goed voor u werkt. U heeft echter wel echt ruim de tijd nodig. Want pas na een aantal nachten kunnen zich problemen voor gaan doen. Het kan zijn dat het matras helemaal niet goed voor u is ergonomisch gezien. Voel vooral in de ochtend hoe uw nachtrust is geweest en doe dit eigenlijk pas na een week of drie. De kans is namelijk groot dat u moet wennen aan de nieuwe houding waardoor er juist even rugklachten kunnen ontstaan. Het thuis testen kan alleen als u het bed op proef krijgt. Let alleen wel goed op de voorwaarden van het proefslapen want deze verschillen nogal. Een omruil garantie is bijvoorbeeld iets heel anders dan een gratis proeftijd. Lees hier meer over de verschillende vormen van een proeftijd.

Lees ook:  Hoe koop je het beste een nieuw bed

Bed in een bedden showroom testen

Het bedden testen in een bedenzaak of beddenshowroom heeft niet veel zin. Dit is een kort moment in een verre van ideale suatie. Kleren aan, mensen om u heen én u slaapt niet bij het proefliggen.

Bed in een bedden showroom testen

Als u een bed test in een beddenzaak krijgt u alleen een indicatie hoe het bed ligt. Maar meer weet u eigenlijk niet. Hoe de ondersteuning is en hoe het bed slaapt kunt u alleen ervaren door minimaal 3 weken op het bed te slapen. Wilt u toch bedden testen in een bedden showroom dan raad ik u aan op de volgende zaken te letten.

  • Ga lang proefliggen (test een bed minimaal en half uur) en trek daarbij zo veel mogelijk kleding uit
  • Neem uw eigen kussen mee of neem een kussen dat u fijn vindt mee naar het volgende matras
  • Ga niet meer dan 4 verschillende bedden achter elkaar testen. Immers na het vierde bed weet u niet meer hoe het eerste bed lag
  • Vraag of de verkoper u alleen laat zodat u zich goed kunt concentreren op wat u voelt
  • Ga vooral proefliggen in uw eigen favoriete slaaphouding. Test het matras zowel in rugliging als in zijliging uit en probeer uzelf om te draaien
  • Het beste test u bedden in de ochtend en dus op een moment dat u zich goed uitgerust en ontspannen voelt
  • Daarnaast zou ik zelf ten alle tijden het matras thuis willen proberen en 100% van de aankoop af willen kunnen mocht het toch niet voor mij werken

Bed in een hotel testen

Het is ook mogelijk om een bed in een hotel te testen. Dit klinkt misschien aantrekkelijk maar meestal gaat het maar om één of twee overnachtingen en dit kan makkelijk een verkeerd beeld geven. Na één of twee nachten op een matras dat al is ingelegen te slapen is het onmogelijk te weten of het bed nou wel of juist niet bij u past. Pas na twee of zelfs drie weken weet je zeker of er geen rugklachten ontstaan door bijvoorbeeld een ergonomisch verkeerde houding. Daarnaast is een hotel vaak een bijzondere gelegenheid waarbij u bijvoorbeeld laat gaat slapen, ‘s avonds bij het diner drank gedronken hebt, en een eventuele verstoorde nachtrust wijd aan vreemde geluiden of andere zaken.

Test een bed in een hotel

Prijzen bedden

De prijzen voor bedden verschillen enorm. Bij Leenbakker koopt u een matras voor €79,- en bij Hastens een matras voor €4000,-. De kwaliteit verschillen zijn echter ook enorm en deze uiten zich in ondersteuning, comfort en levensduur. Een heel goedkoop bed kopen is vaak geen goed idee tenzij u overal op slaapt en geen lichamelijke klachten heeft. Meestal geven echt goedkope bedden onvoldoende ondersteuning en komt er al snel kuilvorming in het matras met alle gevolgen van dien.

Lees ook:  Kan een matras invloed hebben op uw slaapkwaliteit?
Prijzen bedden

Goede materialen zijn duurder

Een goed matras kost nou eenmaal geld en zeker als er met echt goede materialen gewerkt wordt. Zo is ook de dikte van een matras van grote invloed op de prijs maar ook op de levensduur en het comfort.

De prijs voor een bed is meestal gerelateerd aan de gebruikte materialen en de dikte. Een 25 cm dik matras kost al gauw een paar honderd euro meer dan een matras van 15 cm maar biedt ook veel meer comfort. Volgens de Consumentenbond maakt het niet zo veel uit of je een goedkoop matras of juist een duur matras te kopen. Mijn ervaring is echter volledig anders. Dagelijks krijgen wij de “oude” matrassen van onze klanten mee om deze aan het matras recycle centrum in Noord Holland te geven. Wat wij echt vaak tegenkomen zijn veel te jonge matrassen waar kuilvorming in zit. Soms zijn de matrassen pas 2 jaar oud! Dit betekend dat mensen die dit soort matrassen kopen om de 2 jaar een nieuwe moeten kopen.

Informatie over bedden

Er zijn zo veel verschillende bedden en combinaties mogelijk waardoor goede en duidelijke informatie over bedden essentieel is om een goede beslissing te nemen. Want waar moet je nu op letten bij het kopen van een nieuw bed? Er zijn in Nederland al zo’n 3.500 verschillende soorten matrassen verkrijgbaar! Het vinden van het perfecte bed is dus niet zo één, twee, drie gebeurd en je zal er dus veel van moeten weten om een goede beslissing te nemen. Het is van belang de verschillende eigenschappen per type bed te weten, bijvoorbeeld of het type bed warm of juist koel is, zodat u problemen voorkomt. Het is het beste als u zich eerst goed gaat verdiepen over alle mogelijkheden en zo veel mogelijk informatie over bedden leest voordat u daadwerkelijk opzoek gaat naar een nieuw bed.

Zoek zo veel mogelijk informatie over verschillende bedden

Bedden van natuurlijke materialen

Bedden die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zijn vaak niet beter voor het milieu, hoe gek dit ook klinkt. Een latex matras is bijvoorbeeld behoorlijk milieu belastend…het is zelfs het type matras dat het milieu het zwaarst belast. De minste milieubelasting wordt bij matrassen verkregen die lang mee gaan en duurzaam zijn. Dit zijn in de regel matrassen van schuim gemaakt zoals koudschuim matrassen. Het bed dat het milieu het zwaarst belast is zonder twijfel een waterbed. Dit komt omdat een waterbed continue verwarmd moet worden en vanwege de chemische stoffen die aan het water toegevoegd moeten worden om ervoor te zorgen dat er geen algen in het water gaan groeien. Ook is het zo dat een bed gemaakt van natuurlijke materialen niet per se beter werkt. Een tijk gemaakt van katoen of Bamboe gaat al snel lubberen waardoor er plooien onder de slaper ontstaan.

Bedden van volledig natuurlijke materialen

Een echt goed matras gaat ongeveer zo’n 10 jaar mee waardoor de milieu belasting uiteindelijk wel meevalt.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.