Slapeloosheid, iedereen heeft wel eens last om in slaap te vallen

Chronische slaapproblemen

Slapeloosheid, iedereen heeft wel eens last om in slaap te vallen, slaapt wel eens minder goed of heeft ‘s morgens last om uit bed te komen. Dikwijls heeft dat te maken met een ongewone of pijnlijke gebeurtenis overdag. Bijvoorbeeld een overlijden, een ruzie, een tegenslag of juist een blijde gebeurtenis. Maar ook gewoon omdat er letterlijk iets op de maag is blijven liggen na een te zware maaltijd voor het slapengaan. Of omgekeerd omdat men met een lege maag naar bed gaat. Sommige vrouwen slapen elke maand rond hun menstruatie iets minder goed. Ook na een lange vliegtuigreis, waardoor onze biologische klok verstoord is, kunnen tijdelijk slaapproblemen optreden.

Meestal verdwijnen dit soort slaapproblemen na een paar dagen spontaan als de aanleiding verdwenen of vergeten is. U hoeft zich daarover geen zorgen te maken. Integendeel zelfs. Wie zich teveel zorgen maakt en zich opwindt over dat slaapprobleem, riskeert de zaken alleen maar erger te maken.

Chronische slaapproblemen

Men spreekt pas van slapeloosheid wanneer iemand zonder duidelijke reden dagenlang last heeft om in slaap te raken. Meer dan 3 weken achtereen. Of ‘s nachts geregeld wakker wordt. En wanneer dit ook overdag zijn weerslag heeft. U voelt zich moe en geprikkeld, concentratieproblemen, eventueel hoofdpijn enz. In dergelijke gevallen is het aangewezen om een arts te raadplegen, en kan het eventueel nodig zijn om een onderzoek te laten doen in een gespecialiseerd slaaplaboratorium.

Externe factoren kunnen ook voor slaapproblemen zorgen

Daarnaast kunnen chronische slaapproblemen ook veroorzaakt worden door externe factoren. Een factor die zeer logisch is, maar veelal over het hoofd gezien wordt, is de slaapomgeving en meer bepaald de matras. Jarenlange slaapproblemen kunnen soms vrijwel onmiddellijk opgelost worden door de aanschaf van een goed slaapsysteem.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.