Het juiste matras kiezen, hoe doet u dat?

Tip voor het proefliggen op een matras
Bekijk de matras.info video

Het juiste matras kiezen is echte een uitdaging. Als u op zoek gaat naar een nieuw matras zal u versteld staan van de vele mogelijkheden en kunt u al snel door de bomen het bos niet meer zien. Een goede matraskeuze maken is belangrijk omdat een goede nachtrust bijdraagt aan een vrolijker en gezonder leven. Neem dus echt de tijd want met het juiste matras kunt u dus meer dan alleen rugklachten voorkomen. Maar waar moet u op letten bij de aanschaf van een nieuw matras en hoe kiest u nou het juiste matras?

Proeftijd of omruilgarantie?

Allereerst is een proeftijd van groot belang. Even proefliggen in een beddenwinkel zegt bijzonder weinig. Het er echt op slapen, en dan ook nog minimaal 4 weken, is het allerbeste. Let er ook op of het om een omruilgarantie gaat of werkelijk op een niet goed geld terug garantie. Een niet goed geld terug garantie is verreweg het beste.

Heeft u lichamelijke klachten?

Als u geen lichamelijke klachten heeft kunt u eigenlijk voor elk type matras kiezen, hoewel het ene matras u meer comfort zal bieden dan het andere. Heeft u lichamelijke klachten? Dan is het belangrijk om een matras te kiezen die voldoet aan al uw eisen. Heeft u bijvoorbeeld last van warmte en overmatig zweten? Kies dan niet voor een latex matras, maar bijvoorbeeld een koudschuimmatras.

De verschillende soorten matrassen op een rij:

Polyether matras

Een polyether matras is het goedkoopste type matras. De veerkracht van polyether is minimaal en de celstructuur is gesloten. Door de gesloten celstructuur is het ventilerend vermogen en de vochtregulatie minder dan bij andere soorten matrassen.

Lees ook:  Matrassen gemaakt met hart en ziel zijn zeldzaam
Polyether matrassen informatie

Koudschuim matras

Een koudschuim matras biedt veel comfort en goede ondersteuning. Koudschuim heeft een opencelstructuur waardoor het goed ventileert en vocht doorlaat. Daarnaast biedt koudschuim veel veerkracht mist de HR waarde hoog is (liefst hoger dan HR 50).

Koudschuim matrassen informatie

Traagschuim matras

Traagschuim wordt ook wel NASA schuim of Tempur schuim genoemd. Een traagschuim matras wordt nooit volledig van traagschuim gemaakt. De laag traagschuim word op een veerkrachtige ondergrond (bijvoorbeeld koudschuim of pocket veren ) gelegd en biedt zodoende extra comfort. Traagschuim maakt een mal van het lichaam en verdeeld het gewicht waardoor er geen overdruk ontstaat en de doorbloeding niet afgekneld wordt.

Traagschuim matrassen informatie

Latex matras

Latex is rubber. Rubber is zeer veerkrachtig en rekbaar maar heeft een hoog isolerend vermogen. Latex matrassen zijn warme matrassen die zeker niet geschikt zijn voor mensen die het snel warm hebben of transpireren.

Latex matrassen informatie

Lucht matras

Een luchtmatras is een matras die een kern heeft met lucht. Voordeel van een luchtmatras is dat deze geschikt is voor alle type bodems en dat een lucht matras harder en zachter te maken.

Lucht matrassen informatie

Pocketvering matras

Een pocketvering matras is opgebouwd uit schuimrubber balken met een kern van metalen veren. Elke veer is verpakt in een zakje oftewel pocket. Een pocket matras heeft voordelen maar ook een aantal nadelen. De voordelen zijn een zeer goed ventilerend vermogen en grote veerkracht. De nadelen zijn ruimteverlies door de schuimrubber omlijsting, minder hygiënisch en een magnetisch veld door de metalen veren (dit zorgt voor extra spierspanning).

Pocketvering matrassen informatie

Het beste matras

Dit zijn de soorten matrassen met hun verschillen. Het beste matras is dus een matras dat bij uw wensen past. Wel is de juiste hardheid nog van belang. De meeste matrassen zijn verkrijgbaar in meerdere hardheden (soft, medium, firm en extra firm). Pas op met matrassen die maar in één hardheid geleverd kunnen worden (one fits all). Of een matras goed bij u past weet u pas als u er een geruime tijd op geslapen hebt. Dus zorg ervoor dat u uw nieuwe matras geruime tijd thuis op proef krijgt.

Lees ook:  Organische of ecologische matrassen

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.