Bent u een slechte slaper? Dit is wat u er aan kunt doen!

In Nederland kampt één op drie mensen met in- en doorslaap problemen. Dit is echt een probleem wat u zou moeten aanpakken want slecht slapen heeft een negatief effect op uw lichamelijke- én geestelijke gezondheid. Wat kunt u doen om uw slaapkwaliteit te verbeteren?

Slecht slapen is niet goed voor uw gezondheid

Er zijn vele zaken die een negatief effect hebben op onze nachtrust. Neem bijvoorbeeld het wisselen van tijd tussen de standaardtijd en zomertijd. Op het moment dat de nieuwe tijd van toepassing is slapen mensen direct slechter. Met name bij het veranderen naar de zomertijd ontstaan er bij velen slaapproblemen. Een onderzoek uitgevoerd door het RIVM bevestigt dit.
Ook zijn er nog andere gezondheidseffecten te zien. Er komen ook meer hartinfarcten voor vlak na het wisselen naar onze zomertijd. Deze negatieve gezondheidseffecten zien we niet terug bij een vaste tijdinstelling voor het hele jaar.

Wat kunt u doen voor een betere nachtrust?

Om uw nachtrust te verbeteren zijn er legio mogelijkheden. U kunt het beste beginnen met uw slaapkamer en uw bed. Zorg voor een stille en donkere slaapkamer en voor een goed passend bed en matras. Als u een echt fijn en goed bed heeft zal dit u zeker helpen om beter te kunnen slapen. Ook kan het helpen om met u hoofd richting het noorden te gaan liggen. Waarom dit beter slaapt is onbekend maar dat het werkt is bekend. Zorg ook voor zo min mogelijk staal en elektra in uw slaapkamer. Dus geen stekkerblok onder uw bed of mobiele telefoon op uw nachtkastje. Al deze zaken hebben een negatief effect op uw nachtrust omdat ze uw spierspanning verhogen en zodoende onbewust voor stress zorgen. Zorg voor een dagelijks ritme. Ga dagelijks zoveel mogelijk rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta ook iedere dag ongeveer op hetzelfde tijdstip op. Beweeg overdag en vermijd de avond koffie. Cafeïne blijft 8 uur in je bloed! Eet ook minimaal 2 uur voordat je gaat slapen niets meer en al helemaal geen zoetigheden.

Lees ook:  Alternatieve oplossingen voor slaapproblemen

Zorg dat u ontspannen bent

Ontspanning werkt ook zeer goed voor mensen die slecht slapen. Begin hiermee minimaal één uur voordat u naar bed gaat. U kunt bijvoorbeeld een korte wandeling maken of een warm bad nemen. Vermijd één uur voor het slapengaan uw tv, tablet, computer of smartphone.
Maakt u zich zorgen of bent u aan het piekeren? Dit zijn zaken die uw nachtrust bijzonder negatief kunnen beïnvloeden. Vooral het inslapen wordt hier lastig door. Zorgen en piekeren zorgen voor spanning en het is juist ontspanning wat u nodig heeft om in slaap te vallen. Er meerdere manieren die goed kunnen helpen te ontspannen voor het slapen. Een brain machine kan hiervoor uitkomst bieden.

Brain machines en slaap gadgets

Brain machines kunnen enorm helpen om goed in- en door te slapen. U kunt verschillende programma’s instellen waaronder meditatie en of slaapprogramma’s. Er zijn meerdere merken maar ik ben zelf alleen bekend met Mind Alive die voor mij echt goed werkt. Ook zijn er zogenaamde slaap gadgets zoals de White noise machine die een zacht geruis of regen geluid kan laten horen. En de Philips Somneo Sleep & Wake-Up Light die ook kunnen bijdragen aan een betere nachtrust.

De Wake-up Light waarmee u beter slaapt

Slaap apps

Verder zijn er nog slaap apps hoewel die niet echt helpen om beter te slapen geven ze wel inzicht in uw slaap. Het kan handig zijn om inzicht te krijgen en te kunnen analyseren hoeveel u beweegt in uw slaap en waaruit wordt afgeleid in welke slaapfase u zit. Ook kunnen deze apps handig zijn om te bepalen wat het beste moment is om wakker te worden.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *