Vijf jaar langer leven door goede nachtrust!

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor een gezond leven. Uit een Amerikaanse studie onder ruim 172.000 mensen is gebleken dat mannen bijna vijf jaar langer kunnen leven en vrouwen bijna tweeënhalf jaar, simpelweg door goed te slapen.

Een goede nachtrust blijkt van onschatbare waarde voor een gezond- en gelukkig leven. Uit een recent Amerikaans onderzoek (2022) onder ruim 172.000 mensen is gebleken dat mannen bijna vijf jaar langer kunnen leven en vrouwen bijna tweeënhalf jaar, door simpelweg goed te slapen. Deze bevindingen zijn totaal niet verrassend voor de Nederlandse somnoloog Marike Lancel werkzaam bij het Slaapcentrum voor Psychiatrie in Assen, die aangeeft dat gebrek aan slaap kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en infectieziekten.

Volgens de Amerikaanse wetenschapper Frank Qian van Harvard Medical School, medeauteur van het genoemde onderzoek, hebben mensen die een ideaal slaappatroon volgen meer kans op een langer- en gezonder leven. Het ideale slaappatroon bestaat uit vijf belangrijke factoren die bijdragen aan de perfecte nachtrust:

  • Zorg ervoor dat je elke nacht zeven tot acht uur slaapt.
  • Probeer minstens vijf nachten per week makkelijk in slaap vallen.
  • Zorg voor een fijn bed waardoor u weinig wakker wordt gedurende de nacht.
  • Zorg ervoor dat u bij het opstaan zo veel mogelijk het gevoel heeft dat u goed uitgerust bent.
  • Geen slaapmedicatie gebruiken.
  • Gebruikt géén slaapmedicatie.

Gezond door goede nachtrust

Regelmatig en voldoende slapen is niet levensjaren verlengend, maar ook voor uw gezondheid. Tijdens de slaap worden namelijk diverse processen in het lichaam en brein hersteld en gereguleerd. Zo wordt het immuunsysteem op peil gebracht en worden afvalproducten afgevoerd. Wanneer men slecht slaapt, is er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en infectieziekten. Dit Amerikaanse onderzoek toont aan dat mensen die voldoen aan alle vijf de factoren voor een goede en regelmatige nachtrust, 21% minder kans hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten ten opzichte van mensen die aan nul of één van die voorwaarden voldoen. Daarnaast hebben goede slapers 19% minder kans om te overlijden aan kanker en zelfs 40% minder kans om te overlijden door andere oorzaken.

Lees ook:  Slaapproblemen bij baby's en kleine kinderen

Slecht slapen en de psyché

Slechte slapers worden na verloop van tijd extra kwetsbaar voor het ontwikkelen van psychische aandoeningen, aldus Lancel. “Slaapproblemen versterken de symptomen bij een psychische stoornis en remmen het herstel.” Ook om dagelijkse goed te kunnen functioneren is een goede nachtrust van groot belang. Mensen die niet goed uitgerust zijn, hebben moeite met het vasthouden van hun aandacht en het verwerken en opslaan van informatie (geheugen). Maar ook het bedenken van oplossingen voor problemen en het nemen van beslissingen om dingen te veranderen en vol te houden komt onder druk als de nachtrust niet goed is geweest.

Goede nachtrust voor een gezond leven

Er zijn diverse factoren die kunnen bijdragen aan een goede nachtrust, zoals een regelmatig slaapritme, een comfortabel en goed bed en een ontspannen geest. Ook het vermijden van cafeïne, alcohol en stimulerende activiteiten voor het slapen gaan kan bijdragen aan een betere nachtrust.

Kortom, een goede nachtrust is niet alleen van belang voor een gezond en gelukkig leven, maar zal ook bijdragen aan een langer leven. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan het creëren van de juiste omstandigheden om goed te kunnen slapen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *