Jetlag en slapen

Jetlag ontstaat door het reizen door tijdzones. Allerlei processen in ons lichaam hebben een circadiaans (24-uurs) ritme. Dit geldt voor de lichaamstemperatuur en allerlei hormoonspiegels. Deze ritmes worden beïnvloed door het licht en helpen ons om te bepalen of we wakker zijn of slapen. Als u door tijdzones reist, passen deze 24-uurs ritmes zich slechts geleidelijk aan de nieuwe dag en nacht aan. Dit leidt er toe dat ons lichaam ons soms vertelt dat we moeten slapen terwijl het dag is en omgekeerd.

Een verschuiving van 1-2 tijdzones geeft over het algemeen weinig problemen. Als de verschuiving in tijd groter dan 2 uur is, rekent men voor de tijd die nodig is om u aan te passen per extra tijdzone, een halve dag als u naar het westen vliegt (verlengen van de dag) en een hele dag als u naar het oosten vliegt (verkorten van de dag). Melatonine kan de overgang naar de nieuwe tijd sneller maken. Overleg met uw huisarts of het zinvol is om tijdelijk melatonine te gebruiken.

Jetlag en slapen

Tips tegen een jetlag

  • Probeer een vlucht te kiezen waarbij u vroeg in de avond aankomt en probeer zo min mogelijk te slapen tot die tijd.
  • Zet bij vertrek uw horloge op de nieuwe tijd en probeer er naar te leven (dus donker tijdens de nacht en licht overdag, eventueel met behulp van een masker en oordoppen).
  • Vermijd cafeïne en alcohol tijdens de vlucht.
  • Probeer zo veel mogelijk met behulp van licht snel in het nieuwe dag- en nachtritme te komen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.