Advanced Sleep Phase Syndrome, wat is het?

Bij een Advanced Sleep Phase Syndrome is het precies andersom dan bij Delayed Sleep Phase Syndrome. Bij mensen met Advanced Sleep Phase Syndrome loopt de biologische klok van het lichaam juist VOOR op de natuurlijke 24-uurs klok. Het inwendige circadiaanse ritme loopt versneld, waardoor het energieniveau aan het einde van de middag of aan begin van de avond te snel afneemt. Door het snelle ritme maakt het lichaam zich al in de middag op voor de nacht door het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Hierdoor neemt het energie niveau af. Meestal gaan mensen met een versneld slaap-waakritme vroeg naar bed. Of ze vallen al na het avondeten in slaap. Vaak hebben oudere mensen last van een versneld slaap-waakritme en de hieruit voortkomende slaapproblemen.

Advanced Sleep Phase Syndrome

Bij een versneld slaap-waakritme is slaapperiode meestal te kort.

Meestal bedraagt het aantal uren slaap minder dan 8 uur per nacht. Het lichaam wordt te vroeg in de ochtend “wakker”. Soms worden mensen met een Advanced Sleep Phase Syndrome zelfs al om 4 uur ‘s nachts wakker en zijn dan klaar wakker en kunnen niet meer inslapen. ‘Vroege vogels’ worden mensen met een Advanced Sleep Phase Syndrome ook wel genoemd. De symptomen van Advanced Sleep Phase Syndrome zijn: te vroeg in de ochtend wakker worden en dan niet meer kunnen inslapen. Meerdere keren per nacht wakker worden. Minder energie en vermoeidheid vooral aan het einde van middag en vroege avond. Lichttherapie kan goed werken bij een versnelde slaap-waakritme stoornis. Door middel van lichttherapie kan het inslaapmoment uit gesteld worden en de aanmaak van melatonine onderdrukt worden. De timing van de lichttherapie is echter van groot belang. Meestal wordt lichttherapie bij een Advanced Sleep Phase Syndrome slaapproblemen aan het einde van de dag of de vroege avondgegeven.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.