Conditionering kan een groot deel van het slaapprobleem zijn

Conditionering kan een groot deel van het slaapprobleem zijn. Met de tijd ontwikkelt de patiënt de overtuiging niet meer te kunnen slapen. Daarnaast associeert hij slapen met iets onaangenaams waardoor de zogenaamde negatieve conditionering plaatsvindt. Hierdoor ontstaat de angst om niet te kunnen inslapen. Of niet meer in te kunnen slapen. Dit lijdt vaak tot vermijdingsgedrag. Hierdoor raakt diegene met het slaapprobleem in een vicieuze cirkel. Er kan ook positieve conditionering optreden ten aanzien van slaapmedicatie. Omdat deze middelen in het begin effectief zijn associeert de patiënt deze middelen met iets positiefs.

conditionering kan een groot deel van het slaapprobleem zijn

Kans op verslaving groter bij oudere mensen

Er ontstaat vaak een vaak psychische en lichamelijke afhankelijkheid van de slaapmiddelen. De kans hierop is echter veel groter bij mensen met een hogere leeftijd en een angstige of passieve persoonlijkheden.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.