Zweten in de nacht

Heeft u last van zweten in de nacht, oftewel nachtzweten? Gemiddeld verliest een mens zo’n kwart liter (250ml) zweet in een nacht. Zweten is dus heel normaal ’s nachts maar als u veel zweet en er last van krijgt kan dit heel vervelend zijn. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken en geven we tips om uw nachtelijk zweten te verminderen. 

De oorzaak van nachtzweten

Bij nachtzweten produceert uw lichaam een teveel aan zweet. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van dit nachtelijk zweten. 

Te warm in de slaapkamer is de meest voorkomende hiervan. Tijdens de zomer kun je hier vrij weinig aan doen omdat de buitentemperatuur ‘s nachts hoog is. Hierdoor is de temperatuur in uw slaapkamer uiteraard ook hoog. Het kan natuurlijk ook liggen aan te warm beddengoed. Denk hierbij aan een donzen dekbed. Dons isoleert waardoor de warmte gedurende de nacht opbouwt. In dit geval is het verstandig om deze te vervangen. U zou ook een dikke katoenen onderdeken kunnen gebruiken die het bed droger, koeler en veel schoner houdt. Een mooi voorbeeld hiervan is een Swissa onderdeken.
De pubertijd en de overgang kunnen ook voor een toename van zweet zorgen, dit komt door een schommeling van hormonen. 
Koorts, verhoging en ziek zijn kan zeker voor overmatig zweet zorgen, in dit geval is het verstandig om goed uit te rusten om zo uw immuunsysteem weer te versterken.
Alcohol, tabak en cafeïne kan ook de oorzaak zijn, uiteraard is het lastig om van deze drie verslavingen af te komen. Als u vast beraden bent om uw overmaat aan nachtzweet tegen te gaan is het verstandig zo veel mogelijk te minderen met deze middelen. 
Medicijnen kunnen zeker bijwerkingen hebben zoals zweten, neem contact op met uw arts als u vermoed dat dit het geval is. Denk dan aan medicijnen als Aspirine, Antidepressiva, Paracetamol, de pil, Insuline en meer.
Stress is een veel voorkomende oorzaak van nachtelijk zweten.
Drinken of eten vlak voor het slapengaan kunnen ook voor overmatig transpireren zorgen. Uw lichaam moet deze stoffen uiteraard verwerken en gaat dan aan de slag. Hoewel dit bij veel mensen niet de oorzaak zal zijn van nachtzweten kan het zeker een factor zijn.
Nachtmerries kunnen ook voor overmatig zweet zorgen, net als slaapproblemen waar u onregelmatig door slaapt.

Lees ook:  Een groot matras of twee losse matrassen?

Tips en oplossingen voor nachtzweten

-Ontspan voor het slapen gaan, dit is de beste oplossing voor meerdere slaapproblemen.
Ook voor nachtzweten kan dit enorm helpen. Wanneer u veel aan uw hoofd heeft of opgewonden en gestrest bent kan dit al snel slaapproblemen veroorzaken.  Lees bijvoorbeeld een boek.

-Zorg voor een koel bed, een koudschuim matras  werkt hier bijzonder goed voor. Een koudschuim matras  wordt niet klam doordat het snel vocht laat verdampen en het zweet er gemakkelijk doorheen zinkt. Ook is het temperatuur neutraal en biedt het uitmuntende ondersteuning.
Verkoelend beddengoed is ook uiterst belangrijk. Zorg voor katoenen beddengoed. Zoals hiervoor besproken is een Swissa onderdeken zeer effectief, deze houdt uw bed schoner en koeler.

-Vermijd middelen als alcohol, tabak, verdovende middelen en diverse medicijnen. Deze kunnen allemaal een versterkende werking hebben op nachtzweten. Neem contact op met uw arts als u vermoed dat uw medicijnen het nachtzweten verergeren.

-Draag geen synthetische nachtkleding of ondergoed maar van katoen.

-Zorg voor een koele kamer, zet een raam op een kiertje en/of gebruik een ventilator/airconditioner.

Nachtzweten
Succes!

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *