Nachtzweten: oorzaken en tips

Nachtzweten is een vervelend verschijnsel waarbij iemand ‘s nachts overmatig zweet. Een gemiddeld mens verliest per nacht zo’n kwart liter (250 ml) aan zweet. ‘s Nachts zweten is dus heel normaal, maar het kan vervelend worden wanneer u te veel zweet.

In dit artikel vertellen we u wat nachtzweten is, over de symptomen en oorzaken en wat u er aan kan doen.

Wat is nachtzweten?

Nachtzweten, of nachtelijk zweten, is het overmatig zweten in de nacht. Zweten is een belangrijk proces waarbij ons lichaam ervoor zorgt dat we niet oververhit raken. Dit hoeft ook niet hinderlijk te zijn.

In tegenstelling tot ‘normaal zweten’ is nachtzweten wel degelijk hinderlijk. Het zorgt ervoor dat u ‘s nachts badend in het zweet, met koude rillingen wakker wordt. Daarbij is het vaak zo dat uw beddengoed en nachtkleding ook helemaal doorweekt zijn.

Nachtelijk zweten is iets waar zowel mannen en vrouwen last van kunnen hebben. Het overmatig zweten kan voor zowel degene die het heeft, als de partner als onplezierig worden ervaren en het kan de nachtrust verstoren.

Zweten in de slaap kent verschillende oorzaken. De meeste zijn onschuldig en makkelijk te verhelpen, maar er zijn oorzaken die kunnen wijzen op onderliggende problemen.

Wat zijn de symptomen van nachtzweten?

Nachtzweten kan verschillende klachten geven. U kunt hierbij denken aan:

  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Koud zweet met koude rillingen
  • Hoofdpijn als u opstaat
  • Beddengoed en nachtkleding dat nat is door het zweet

Deze symptomen kunnen ook worden veroorzaakt door een ander, onderliggend probleem. U kunt hierbij denken aan hart- en longproblemen, neurologische aandoeningen of andere aandoeningen.

De oorzaken van zweten in bed

Overmatig zweten in uw slaap kent enkele oorzaken. De meeste daarvan zijn onschuldig, maar er zijn enkele oorzaken die kunnen wijzen op onderliggende problemen. Oorzaken van nachtelijk zweten kunnen zijn:

1. Een warme slaapomgeving

Eén van de meest voorkomende oorzaken van nachtelijk zweten is een te warme slaapkamer. Tijdens de zomer komt dit logischerwijs het meeste voor en kunt u er ook vrij weinig aan doen. In de zomer kunt u het beste weinig aandoen naar bed en onder een luchtige deken of dekbedovertrek slapen.

Als u in de winter ook last heeft van nachtzweten, is het beter om de verwarming wat lager te zetten voordat u gaat slapen. Ook kan het zijn dat uw matras of beddengoed niet goed ventileert, waardoor het vocht niet goed kan verdampen. Een donzen dekbed kan bijvoorbeeld enorm isoleren, waardoor de warmte eronder blijft hangen. Ook een matras met een synthetische tijk kan zorgen voor een warm bed.

Lees ook:  Schouderklachten en slapen

Om het bed schoner, droger en koeler te houden is het verstandig om een katoenen molton te gebruiken. Een goed voorbeeld hiervan is de Swissa katoenen onderdeken.

2. Nachtkleding

Het materiaal waarvan uw pyjama is gemaakt, kan ervoor zorgen dat u ‘s nachts meer zweet. Als uw pyjama is gemaakt van een synthetisch materiaal zult u het sneller warm krijgen en gaan zweten.

Nachtkleding van zijde werkt optimaal. Dit komt doordat zijde een temperatuurregulerende werking heeft. Dit betekent dat het warm aanvoelt als het koud is en koeler aanvoelt als het warm is.

3. Hormonen

Hormonen kunnen ervoor zorgen dat u ‘s nachts meer zweet. Vrouwen in de overgang kunnen hier vooral last van hebben. Doordat de hormoonspiegel tijdens de overgang veel schommelt, denkt het lichaam dat het te warm is. De bloedvaten verwijden om het lichaam af te koelen, waardoor u meer gaat zweten.

Mannen kunnen ook last hebben van nachtzweten door hormonen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het dalen van het testosterongehalte. Dit gebeurt bij iedere man, maar het gaat bij de ene sneller dan bij de andere.

Ook pubers kunnen last hebben van nachtzweten door verandering in hormoonspiegels. Tijdens de puberteit verandert er een hele hoop in het lichaam, wat ook kan zorgen voor overmatig zweten.

4. Lichamelijke inspanning

Sporten en lichamelijke inspanning is belangrijk om goed te slapen, maar het is beter om dit niet vlak voor het slapen te doen. Bij inspanning warmt het lichaam op en koelt het niet meteen af. Als u na het sporten meteen in bed gaat liggen kan het zijn dat u veel gaat zweten.

5. Bepaalde medicijnen

‘s Nachts zweten kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen. Vaak staat deze bijwerking in de bijsluiter en is het dus makkelijk te achterhalen of het door uw medicijnen komt. Enkele medicijnen die nachtzweten veroorzaken zijn Aspirine, Paracetamol, de pil, antidepressiva en viagra.

Als u hinder ervaart door nachtzweten en u denkt dat dit door uw medicijnen komt, kunt u contact opnemen met uw arts. Hij zal met u zoeken naar een passende oplossing.

6. Alcohol, tabak of cafeïne

Alcohol, tabak of cafeïne kunnen ook de oorzaak zijn van uw nachtzweten. Alcohol zorgt ervoor dat u het warmer krijgt, waardoor u meer gaat zweten. Het is uiteraard lastig om van deze drie verslavingen af te komen, maar als u echt last heeft van nachtzweten is het beter om ermee te minderen.

Lees ook:  Slaapproblemen door alcohol

Nachtzweten

7. Voeding

Wat u eet kan ervoor zorgen dat u ‘s nachts meer zweet. Vooral pittig eten kan hiervoor zorgen. De stof capsaïcine is dan de boosdoener. Deze stof vindt u terug in pittig eten. Capsaïcine prikkelt de zenuwuiteinden, waardoor u het warm krijgt.

8. Angst en stress

Angst- en stressgevoelens kunnen invloed hebben op de zweetklieren. Door deze gevoelens wordt er adrenaline aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat uw hartslag en bloeddruk stijgt en u meer gaat zweten.

Tips tegen nachtzweten

Nachtzweten is natuurlijk alles behalve aangenaam. Gelukkig zijn er enkele dingen die u kunt doen om te voorkomen dat u rillend en nat van het zweet wakker wordt. U kunt de volgende dingen proberen:

  • Maak uw slaapkamer wat koeler: Als het in uw slaapkamer warmer is dan achttien graden is het verstandig om uw slaapkamer iets koeler te maken. Doe dit door de verwarming naar beneden te draaien of een raam open te zetten.
  • Zorg ervoor dat uw matras koel is: Een warm matras dat niet ventileert, zorgt ervoor dat u ‘s nachts veel zweet. Een koudschuim matras met een natuurlijke tijk kan enorm helpen omdat het goed ventileert en vocht reguleert.
  • Kies voor luchtige kleding: nachtkleding van bijvoorbeeld katoen of zijde zorgt ervoor dat u het ‘s nachts minder warm heeft.
  • Ontspan voordat u gaat slapen: Helemaal ontspannen voordat u gaat slapen zorgt voor een goede nachtrust. Daarnaast is het goed om uw lichaam helemaal te laten afkoelen. Hier heeft uw lichaam gemiddeld vier uur voor nodig.
  • Eet niet te zwaar voordat u gaat slapen: Een zware maaltijd voordat u naar bed gaat kan ervoor zorgen dat u gaat zweten. Dit komt doordat het lichaam veel energie nodig heeft om deze maaltijd te verteren. Als u ‘s avonds nog honger heeft, is het beter om iets lichts te eten.

Wanneer moet je naar de huisarts met nachtzweten?

Nachtzweten is niet altijd gevaarlijk en kan vaak opgelost worden met één van de bovenstaande tips. In de volgende gevallen kunt u de huisarts raadplegen:

  • U wilt de oorzaak achterhalen van het nachtzweten
  • U vermoedt dat het nachtzweten wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening
  • U heeft last van slaapapneu
  • U heeft last gekregen van nachtzweten na het nemen van een bepaald medicijn
  • U maakt zich zorgen over het nachtzweten

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *