9 mogelijke redenen waarom je je moe voelt

9 mogelijke redenen waarom je je moe voelt. Ervaar je constant een belabberd en futloos gevoel? Dan is de kans groot dat je last hebt van slaapproblemen. Of zijn er misschien toch andere verrassende oorzaken die resulteren in deze vermoeidheid?

Een rommelige slaapkamer

Uit een wetenschappelijke studie van het magazine Sleep blijkt dat je door een rommelige slaapkamer meer last krijgt van stress met als gevolg dat je minder goed slaapt. Een rommelige slaapkamer staat dus eigenlijk gelijk aan meer rommel in je hoofd en dat is nooit bevorderlijk in bed.

Te oud, een verkeerd of slecht matras

Over het algemeen wordt er in de beddenbranche gezegd dat een goed matras na ongeveer 7 jaar vervangen moet worden. Dit is natuurlijk van meerdere factoren afhankelijk zoals de gebruikte materialen, hoe goed bescherm je het matras, transpireer je veel enz.… Je kunt jezelf wel de vraag stellen wanneer je voor het laatst een nieuw matras hebt gekocht of hoe je er überhaupt aan gekomen bent (sommige liggen op een tweedehands matras van opa of oma die er al 30 jaar op gelegen hebben!) Een goed persoonlijk druk verlagend matras verlaagd niet alleen de lichamelijke drukpunten maar ook letterlijk de drukte(stress) in je hoofd! De basis van een fitte gemoedstoestand begint bij een kwalitatief goede nachtrust.

Latex matrassen

Te weinig sporten

Mensen die 3 dagen per week 20 minuten sporten voelen zich fitter en zijn vaak minder moe, ook neemt de kans op een depressie af. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Georgia. Het cardiovasculair systeem gaat efficiënter werken na een stevige training en je krijgt gegarandeerd meer energie. Het is wel verstandig om een paar uur tussen het sporten en het slapen gaan aan te houden. De lichaamstemperatuur daalt hier namelijk door waardoor het makkelijker wordt om in te slapen. Na het sporten blijft het lichaam nog lang warm.

Lees ook:  Een matras schoonmaken, hoe doe je dat?

Te veel junkfood

Suiker, enkelvoudige koolhydraten, voedsel met veel zout en vet resulteren in een korte energie boost, wel bijna direct gevolgd door een dip. Door vaker nee te zeggen tegen snoep, patat, gebak, pasta en witbrood vermijd je suikerpieken in je bloed. Door deze suikerpieken kunnen ook slaapproblemen ontstaan.

Niet vroeg genoeg opstaan

Je bioritme raakt volledig in de war als je je slaaptekort van het weekend probeert te compenseren door extra lang in bed te blijven liggen. Dit wordt ook wel een social-jetlag genoemd. Het is verstandig om in het weekend op dezelfde tijd op te staan als gedurende de week. Hierdoor blijft je energieniveau beter op pijl.

Te weinig zonlicht

Het hormoon wat ons slaperig maakt is melatonine. De aanmaak van dit slaaphormoon wordt geremd door zonlicht waardoor het in de avond ervoor zorgt dat het juist aangemaakt wordt. Hoe meer melatonine, hoe gemakkelijker je in slaap valt.

Magnesium tekort

Als je volgende keer boodschappen gaat doen gooi dan je mandje eens vol met producten die veel magnesium bevatten. Avocado’s, bonen, zaden, noten en bladgroenten bevatten namelijk veel magnesium en magnesium zorgt ervoor dat je snel in dromenland bent volgens de National Institutes of Health.

Slaapbevorderende voedingsmiddelen

Een baan die je eigenlijk haat

Het is best vermoeiend om elke ochtend weer vroeg op te staan om naar je werk te vertrekken. Als je een hekel aan je werk hebt of omringd wordt door vervelende collega’s wordt dit natuurlijk alleen maar vermoeiender. Uit onderzoek blijkt dat mensen meer moeite hebben om in slaap te vallen als ze hun werk haten.

Lees ook:  One fits all matras
hoe kunnen slaapproblemen tot uiting komen

Een saai seksleven

Je zou beter tussen de lakens kunnen duiken in plaats van te klagen dat je te moe bent voor seks. Een portie goede seks zorgt ervoor dat het lichaam slaapverwekkende hormonen zoals prolactine aanmaakt en zorgt er tevens voor dat de stress van een drukke dag weggenomen wordt.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.