Symposium Brandveiligheid meubilair en matrassen

Op 20 april (2022) organiseert het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) een symposium over brandveiligheid van meubilair en matrassen. CBM (Centrale Bond Woninginrichters) is een van de sprekers. Hoewel meubilair en matrassen niet spontaan vlam zullen vatten, zouden ze wel een rol kunnen spelen bij de verspreiding van een brand. Aangezien veel brandvertragers weer voor andere gezondheidsrisico’s zorgen, is CBM (en enkele producenten) er geen voorstander van deze op grote schaal toe te passen in meubilair. Maar inmiddels zijn er ook andere opties. Daarover gaan de verschillende partijen nu met elkaar in gesprek (en dat werd tijd).

Symposium Brandveiligheid meubilair en matrassen

Dit symposium is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met de productie, inkoop en verkoop van bekleed meubilair en matrassen. Bekijk hier het complete programma. Datum: woensdag 20 april 2022 Tijd: 09.30 uur – 15.30 uur Locatie: NIPV, Kemperbergerweg 783 in Arnhem

Extra informatie over brandvertragers

Vlamvertragers – of brandvertragers – worden veel gebruikt om producten minder brandbaar te maken. Hierdoor heb je meer tijd om te kunnen blussen of om weg te komen in geval van een brand. De meeste brandvertragers, zoals de chloor- en broomhoudende vlamvertragers, zijn bijzonder slecht voor het milieu en kunnen ook effecten hebben op de gezondheid. Vanuit allerlei producten zoals elektronische apparaten en textiel kunnen vlamvertragers in huisstof terecht komen. Kinderen die op de grond spelen kunnen door het inademen of inslikken van stof onbedoeld blootgesteld worden aan vlamvertragers.

Brandvertragers in schuim

Waarom zit deze stof in producten?

Vlamvertragers zijn chemische stoffen die het verspreiden van brand vertragen maar niet stoppen. De bekendste vlamvertragers zijn de broomhoudende vlamvertragers. Tegenwoordig worden ook andere vlamvertragers gebruikt, bijvoorbeeld op basis van fosfaat, of metalen als aluminiumhydroxide. Vlamvertragers worden in verschillende producten gebruikt, bijvoorbeeld in gordijnen, tapijt, banken met stoffen bekleding en matrassen, elektronica en kabels, en isolatiematerialen. In veel producten wordt voor vlamvertraging een mengsel van vlamvertragers gebruikt.

Lees ook:  Op welk matras slaap je het best?

Is deze stof veilig?

Producten met vlamvertragers zijn bij normaal gebruik veilig voor consumenten. Wel kunnen vlamvertragers vanuit de producten waarin ze zitten in huisstof terechtkomen. Als je loopt of speelt kan het huisstof gaan dwarrelen, waarna je het inademt of inslikt. Via het milieu kunnen vlamvertragers in ons voedsel terecht komen. Je kan dus vlamvertragers binnenkrijgen via huisstof en via voedsel. In je lichaam kunnen sommige vlamvertragers worden opgeslagen in het vetweefsel. Baby’s kunnen zo vervolgens via de moedermelk ongewenst vlamvertragers binnenkrijgen. Van vlamvertragers met broom is bekend dat deze effecten hebben op de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen. Ook kunnen ze een hormoon verstorende werking hebben.

Onderzoek brandvertragers negatieve effecten

Er worden veel verschillende vlamvertragers gebruikt die allemaal andere nadelige eigenschappen (kunnen) hebben. Er wordt (2022) nog veel onderzoek gedaan naar mogelijke negatieve effecten op de gezondheid.
Het wel of niet gebruiken van vlamvertragers zorgt voor een dilemma. Aan de ene kant kunnen ze levens redden doordat ze het ontstaan en verspreiden van brand vertragen. Aan de andere kant zijn er diverse nadelige effecten op de gezondheid. Die gevolgen zijn nog niet altijd even duidelijk.

Giftige dampen en brandvertragers

Brandregelgeving is in Nederland niet gericht op het voorkomen van brand, maar om ervoor te zorgen dat als er eenmaal brand is, het vuur zich niet uitbreidt naar andere plekken. Veel materialen branden snel en produceren daarbij veel rook en giftige dampen.
De chemische behandeling van stoffen en materialen om brand te vertragen is een verontrustend onderwerp. In Engelstalige landen zijn de wetten zelfs al zo ingericht dat het verplicht is (mandaat) om brandvertragende middelen aan matrassen toe te voegen. Er vindt zich een felle en plotselinge ontbranding plaats die bij extreme hitte vrijkomen. Deze felle en plotselinge ontbranding probeert men dus tegen te gaan door chemische middel te gebruiken.

Trifenylfosfaat wordt vaak gebruikt als brandvertrager

Een trifenylfosfaatmolecuul. Deze chemische verbinding wordt vaak gebruikt als brandvertrager

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

Jerome van de Waarsenburg

Hallo Cris.

Zit al jaren in er zorginstelling in Nijmegen.
Ben recentelijk verhuist naar bijna zelfstandig wonen. Heb helaas een ernstige slijmbeurs ontsteking in mijn rechterarm.
Wil graag een fatsoenlijk matras omdat het fonds van mijn fisio maar 450 euro is.
Genoeg voor een behandeling dry needling.
Maar dan hebben we hier de discussie over brandveiligheid.
Welke leverancier van matrassen geeft een certificaat voor mijn probleem??
Emma ,auping enz..
Anders moet ik nog jaren op een gevangenis matras slapen , en over de lattenbodem maar te zwijgen!..
Wat kun je voor mij betekenen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *