Een goed nieuw bed kopen, hoe doe je dat in 2023?

een goed bed kopen

Een goed bed kopen, hoe doe je dat en waar moet je op letten? Er zijn behoorlijk wat punten die van belang zijn en een belangrijk effect hebben op hoe goed je slaapt. Zo bepaald de ruimte in je bed bijvoorbeeld meer dan je wellicht denkt. Want veel ruimte in bed vergroot het comfort gevoel en zorgt ook voor een betere nachtrust. De maat van een nieuw bed is maar één aspect. In dit artikel zullen we alle zaken die van belang zijn bij het kopen van een nieuw bed doornemen.

Koop een goed bed met deze tips

Hoe pak je het aan om een goed nieuw bed te kopen?

Kijk eerst wat je allemaal nodig hebt. Gaat het alleen om je matras of is je bedbodem ook aan vervanging toe? Als je bed piept of kraakt kun je ook het beste je ledikant (ombouw) vervangen want meestal zit het hem daarin. Je hoeft natuurlijk niet in één keer alles te vervangen maar je kan het ook deel voor deel doen. Kijk dan eerst wat de prioritijd heeft. Kuilt je matras dan kun je die het beste als eerste vervangen. Hangt je bedbodem door maar lijkt je matras nog prima in orde? Je zou je matras een paar dagen opm de grond kunnen beslapen om te kijken of je bedbodem inderdaad zo’n grote rol speelt.

Waar koop je het beste je nieuwe bed?

Je kunt online terecht of bij een fysieke winkel. Een fysieke winkel geniet de voorkeur omdat je hier altijd een aanspreekpunt hebt. Daarnaast kan je veel beter inschatten met wie je te maken hebt. Je zou kunnen kijken of het bedrijf waar je je bed wilt kopen lid is van het CBW. Dan heb je namelijk altijd 3 extra zekerheden: tenminste twee jaar garantie, een aanbetalingsregeling en onafhankelijke geschillencommissie.

Een nieuw hoofdkussen kopen

Een hoofdkussen gaat minder lang mee dan de meeste mensen denken. Een gemiddeld hoofdkussen gaat maximaal 4 á 5 jaar mee en meestal is de fut er dan helemaal uit en is het ook bijzonder onhygiënisch geworden. Een hoofdkussen zorgt voor een ontspannen nek en ligging. Zeker als je op je zij slaapt is een goed passend hoofdkussen een must. Een hoofdkussen heeft ook veel invloed. Ik weet niet of je zelf een kleer in een hotel hebt geslapen met een vervelend hoofdkussen? Ongetwijfeld werd het hele slapen er negatief door beïnvloed. Kies dus voor een goed en fijn hoofdkussen want het belang is groter dan je denkt.

Het juiste hoofdkussen

Hoe kies je het beste een goed passend hoofdkussen? Je slaaphouding heeft een directe invloed op het hoofdkussen. Dus wat voor slaper ben jij? Ben je een Rug-, buik- of zijslaper? Hieronder vind je een korte uitleg voor het kiezen van het juiste type hoofdkussen per type slaper:

Hoofdkussen voor een rug slaper: mensen die op hun rug slapen kunnen het beste kiezen voor een medium dik hoofdkussen. Het beste kies je voor een hoofdkussen die wat hoger is in de nek dan bij het achterhoofd.

Hoofdkussen voor een zijslaper: de dikte van een hoofdkussen voor zijslapers is sterk afhankelijk van de breedte van de schouders. Als je brede schouders hebt kies je het beste voor een relatief hoog hoofdkussen en als je smalle schouders hebt kies je het beste voor een lager hoofdkussen.

Lees ook:  Het kan echt... het juiste matras vinden!

Hoofdkussen voor een buikslaper: buikslapers hebben het dunste type hoofkussen nodig of helemaal géén hoofdkussen.

Alle houdingen: kies voor een kneedbaar hoofkussen zodat het aanpasbaar is bij het aannemen van een andere lighouding.

Een goed bed kopen begint bij een nieuw matras

Waar moet je op letten voor het kopen van een nieuw matras en wat voor soort bedden zijn er allemaal? Als eerste zou ik je aanraden ten alle tijden te kiezen voor een leveranciers die je het matras op proef aanbiedt mét een niet goed geld terug garantie. Op deze manier sluit je het kopen van een miskoop uit. Een nieuw matras kopen is namelijk niet echt eenvoudig en al helemaal niet als er lichamelijke klachten meespelen. De juiste stevigheid is bijvoorbeeld bijzonder belangrijk maar lastig te kiezen. Aan de andere kant is het ook weer niet zo moeilijk als u maar weet waar tussen u kiezen kan. Er zijn maar 5 verschillende matrastype: Polyether matras, koudschuim matras, latex matras binnenvering en pocketvering matrassen. Deze 5 matrastype hebben allemaal hun eigen specifieke kenmerken die ik hieronder verder per matrastype zal toelichten, zie hieronder:

Een matras moet progressief opgebouwd worden.

Polyether matrassen:

Polyether matrassen zijn de goedkoopste matrassen en bieden weinig veerkracht en dus steun. Polyether schuim ventileert ook minimaal waardoor het een relatief warm matras type is.

Koudschuim matrassen:

Koudschuim matrassen bieden veel veerkracht en ventileren uitstekend. Koudschuim is relatief koel en bijzonder veerkrachtig waardoor dit type matras veel steun kan bieden.

Latexmatrassen:

Latexmatrassen zijn veerkracht maar ventileren minimaal. Een latexmatras is het warmste type matras en is niet geschikt voor mensen die het snel warm hebben of veel transpireren.

Binnen-vering matrassen:

Binnen-vering matrassen zijn goed ventilerend maar hebben een slechte punt-elasticiteit waardoor de ondersteuning niet echt goed is.

Pocketveer matrassen:

Pocketveer matrassen zijn bijzonder goed ventilerende matrassen die veel steun bieden. Wel kan het staal in een pocketmatras zorgen voor extra spierspanning ivm een magnetisch veld.

Het juiste dekbed

Naast je matras en hoofdkussen is het juiste dekbed ook van belang. Een dekbed mag niet te warm of te koudschuim zijn daarom is het meestal verstandig om voor een vierseizoenen dekbed te kiezen. Dit zijn feitelijk twee dekbedden in één: 1 dik deel voor de herfst en de lente en één dun deel voor de zomer en beide delen voor de winter. Op deze manier heeft u in één dekbed 3 verschillende warmte klasse in huis. Er zijn veel verschillende mogelijkheden in dekbedden. Zo kun je kiezen uit kamelen haar, wol, dons, katoen, zijde, bamboe of synthetisch.

Het beste kies je voor een wasbaar dekbed want een dekbed wordt snel vies door zweet en huisstofmijten. Ikzelf vind katoen het fijnst omdat katoen goed vocht opneemt en wasbaar is. Daarnaast biedt katoen een beetje gewicht wat natuurlijk persoonlijk is of je dat prettig vindt of niet. Dons vind ik samen met synthetisch dekbedden helemaal geen goed idee. Dons werkt sterk isolerend waardoor de kans groot is dat je het gedurende de nacht te warm krijgt en hierdoor wakker wordt. Daarnaast houdt dons ook vocht vast waardoor het ook snel klam kan gaan aanvoelen. Als laatste is dons een absolute ramp voor de dieren tenzij je voor diervriendelijk geplukt kiest want dan zijn de dieren dood voordat ze geplukt worden.

Lees ook:  Tips bij de strijd tegen huisstofmijt

Bedbodem vervangen

De bedbodem draagt het matras en de slaper. Een goede bedbodem gaat zo’n 20 jaar mee (2 matras cycli) en biedt een egale tegendruk over de gehele breedte. Daarnaast zorgt een goede bedbodem voor een stabiel bed dat niet piept of kraakt…ook niet met de tijd. Hoe meer het matras gedragen wordt hoe beter. Er zijn vier verschillende bedbodems en de verschillen zijn redelijk groot.

De vier verschillende bedbodems op een rij:

Een lattenbodem:

Een lattenbodem is een frame met daartussen overdwars een aantal latten. De latten zitten vast een meebewegende rubbers. Hoe meer latten een lattenbodem heeft hoe beter het gewicht wat daar op rust kan verdelen. Deen echt goede lattenbodem heeft 42 latten met weinig tussen ruimte. Een lattenbodem past in vrijwel elk ledikant (bedombouw) en kan ook los op pootjes geplaatst worden. Lattenbodem zijn verkrijgbaar in vlakke uitvoeringen , hand verstelbare uitvoeringen en elektrisch verstelbaar.

Een spiraal bedbodem:

Een stalen spiraal bedbodem is een bedbodem die al heel wat jaren gebruikt wordt als bedbodem. Dit type bedbodem doet vrij weinig maar ventileert uitstekend. De tegendruk is egaal echter zijn het behoorlijk stugge (harde) bedbodems.

Een schotelbodem

Een schotelbodem is een bedbodem die bestaat uit allemaal schotels die drie dimensionaal kunnen bewegen en ook vering naar beneden hebben. Het gewicht wordt goed verdeeld en de schotels zijn individueel instelbaar. Op verschillende plaatsen kunnen schotels harder of zachter worden afgesteld waardoor er een perfect op jouw afgestelde ondersteuning ontstaat. Lees meer over de verschillen tussen lattenbodems en schotelbodems

Boxspring bedbodem

Een boxspring is een bedbodem die gelijk als ombouw dient. De letterlijke vertaling vanuit het Engels is “doos met veren”. Een boxspring bestaat losse veren en de omlijsting is met stof bekleed. Een boxspring is de minst hygiënische bedbodem en is niet instelbaar. Een boxspring biedt wel een goede egale tegendruk.

Ledikant kopen anno 2023, hier moet je op letten

Een nieuw ledikant kopen

Als je een nieuw bed gaat kopen hoort hier feitelijk ook een bedombouw of te wel een ledikant bij. Natuurlijk kun je ook alleen een lattenbodem of schotelbodem los op pootjes zetten maar een ombouw maakt het bed helemaal af. Een goed ledikant gaat zo maar twintig jaar mee. Het kan goed zijn dat je na een aantal jaar bent uitgekeken op de stijl of kleur en dat je iets nieuws wilt. Let er altijd goed op of het een stabiel ledikant is die niet gaat piepen of kraken. Ook kan het belangrijk zijn dat het zo stevig is dat je je partner niet voelt bewegen op bed.

Conclusie van een goed bed kopen

Bij een goed bed kopen komen veel zaken kijken. Het belangrijkste van een bed is het matras. Kijk goed welke type matras het beste bij je past en kijk dan welke stevigheid voor jou het fijnst en het beste is. Als je een nieuwe bedbodem nodig hebt kijk dan met name naar schotelbodems want dit zijn absoluut de beste bedbodems. Het hoofdkussen en dekbed is heel persoonlijk maar ook hiervoor is het van belang dat je je er even goed in verdiept. Heb je het snel warm dan kies je voor een goed ventilerend hoofdkussen en dekbed. Succes!

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *