Bijzondere en verrassende slaapweetjes

Hoe meer slaap, hoe minder rimpels
Bekijk de matras.info video

Slaap is een bijzonder iets dat wij allemaal elke dag weer doen zonder precies te weten hoe en waarom. Hoewel het waarom langzaam maar zeker steeds duidelijker wordt blijken er toch steeds weer nieuwe dingen naar voren te komen die van belang te zijn. Dat we met slapen nieuwe energie opdoen voor de volgende dag weet iedereen. Ook dat slapen gezond is en dat je vooral veel moet rusten als je ziek bent om sneller beter te worden is ook algemeen bekend. Hieronder vindt u een opsomming van slaapweetjes die nog niet algemeen bekend zijn.

Hoe meer slaap, hoe minder rimpels

Slaaptekort is niet goed voor je gezondheid en kan zorgen voor allerlei problemen; van depressies tot aan een slechter seksleven aan toe. Veel minder bekend is dat een goede nachtrust de fijne lijntjes (rimpels) doet verdwijnen. Andersom bevorderd slaaptekort juist het ontstaan van fijne lijntjes op de gezichtshuid. Het grootste gedeelte van de normale huidveroudering wordt ‘s nachts weer hersteld. Maar met slaapproblemen en een slaap te kort komt het goede werk bijna tot stilstand. Daarnaast verhoogt slaaptekort de verhouding cortisol in het bloed, wat de werking van het huid verstevigend collageen stopt.

Hoe meer slaap, hoe minder rimpels

Negatief effect van magnetische en elektrische straling

De spierspanning van een mens is aantoonbaar hoger in een ruimte met een magnetisch veld of een elektrisch veld. Om goed in slaap te vallen en zonder krampen (meestal in kuiten of tenen) te kunnen slapen is juist on-spanning nodig. Precies het tegenovergestelde. Elektrische draden onder het bed , de meeste elektrisch verstelbare bedbodem maar ook staal in matrassen wekken deze velden op en kunnen voor echt gevoelige slapers beter vermeden worden.

Hoe beter je slaapt hoe slanker je blijft

Slaap te kort of slaap gebrek kunnen ook leiden tot overgewicht. Een verstoorde stofwisseling en onbalans tussen hormonen greline en leptine zijn het gevolg van te weinig slaap. Het hormoon Greline zorgt ervoor dat je zin krijgt om te eten. Het hormoon leptine geeft je lichaam aan wanneer je genoeg hebt gegeten. Door slaaptekort krijg je meer greline en te weinig leptine waardoor je eetlust toeneemt.

Lees ook:  Zijn dromen boodschappen om de emoties in balans te houden?

Daglicht bevordert goede slaap

Als je gedurende de dag voldoende daglicht op je huid krijgt maakt het lichaam ‘s avonds meer van het slaaphormoon melatonine aan. In de winter wanneer er minder daglicht is kan dit lastig worden. U kunt dan eventueel ook extra vitamine D3 slikken. Zorg er in de avond voor dat u niet vlak voor het slapen in fel licht kijkt want dit remt de melatonineproductie juist af. Dit kan dan dus komen omdat je nog laat voor een computerscherm zit.

Voorkom nachtelijk licht in de slaapkamer

Een echt donkere goed verduisterde slaapkamer helpt zeker mee voor een goede slaap. Een piep klein beetje (kunst)licht, al is het maar van je wekkerradio, verstoort volgens diverse onderzoeken het slaap-waakritme. Hoe donkerder je slaapkamer hoe beter.

Slecht geslapen een slecht geheugen

Als je maar één nachtje slecht slaapt heeft dit al een aantoonbaar negatief effect op de werking van ons geheugen. Dit heeft een Nederlands onderzoek vorig jaar (2016) uitgewezen. Als je goed slaapt kan de hippocampus en de cerebrale cortex samen ook goed informatie opslaan. Als je dus veel moet leren is het van groot belang dat je ook goed slaapt.

Beweging helpt voor een goede nachtrust

Uit recente onderzoek blijkt dat er een verband is tussen bewegen gedurende de dag en de kwaliteit van de slaap. Als je slaapproblemen hebt is het het proberen zeker waard. Probeer minimaal 4 x per week te sporten en kijk hoe dit uw nachtrust beïnvloed.

Uitslapen is niet gezond

Te weinig slapen is voor allerlei processen in het lichaam niet goed en is hierdoor zelfs ongezond. Is het dan goed om als het ware te veel te slapen? Nee. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mensen die langer dan acht uur slapen dezelfde slaapklachten krijgen als mensen die te kort slapen. Ook (te) lang slapen verstoord dus het bioritme en ontregelt de geheugenfuncties.

Lees ook:  Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch in coronatijden?

Pubers moeten uitslapen

Een gemiddelde puber heeft meer slaap nodig dan een volwassene. Gemiddeld is het beste aantal slaapuren is voor pubers dan ook 9 uur. Een probleem is dat de meeste pubers pas laat slaperig worden en dus pas laat gaan slapen. Hierdoor hebben ze moeite met opstaan en lopen veel pubers op hun tenen.

Pubers moeten uitslapen

Het is normaal dat je niet in één ruk doorslaapt

Het is volledig normaal dat je gedurende de nacht een aantal keer per nacht wakker wordt. Niemand slaapt de gehele nacht door alleen weet je meestal niet dat je een paar keer wakker was gedurende de nacht. Gedurende de nacht vinden er diverse slaapcycli plaats die elk ongeveer anderhalf uur duren. Na elke cyclus wordt je even wakker en hier tussendoor heeft iemand nog vele kleine half-wakker momentjes.

De grootste ergernis in bed

De meest genoemde ergernis in bed gedurende de nacht is het getrek aan het dekbed. Het is bekend dat het slaapgedrag van de partner voor een verslechterde nachtrust kan zorgen en dit ook bijna altijd doet.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *