Matrasproducenten realiseren volledige matrasrecycling

Vijf grote matrasproducenten en importeurs gaan afvalbeheerbijdrage betalen– Beter Bed, Swiss Sense, Ikea, Hilding Anders en Auping – realiseren stichting Matras Recycling Nederland (MRN). Met dit initiatief gaan alle oude en afgedankte matrassen in Nederland gerecycled worden.  Op deze manier gaan alle producenten een afvalbijdrage betalen voor de matrassen die zij op de markt brengen. Het doel is om in 2028 jaarlijks zo’n 75 procent van alle afgedankte matrassen in ons land te recyclen.

In Nederland worden er per jaar 1,6 miljoen matrassen afgedankt en weggegooid. Het grootste deel hiervan wordt op dit moment verbrand en dat is niet alleen bijzonder slecht voor het milieu maar ook zonde van alle verloren grondstoffen en materialen. Op deze manier wordt dit voorkomen en opgelost.

Vijf matrasproducenten hebben hun krachten nu gebundeld met een structurele oplossing voor dit probleem ontwikkeld door stichting MRN op te richten. Zij hebben een voorstel voor een vrijwillige producentenverantwoordelijkheid bij het ministerie van I&W ingediend, met het verzoek dit algemeen verbindend te verklaren. Daarmee worden alle matrasproducenten en -importeurs wettelijk verplicht om per 1 januari 2022 een ‘afvalbeheerbijdrage’ te betalen voor alle matrassen die zij in Nederland op de markt brengen.

De stichting neemt de inning van de afvalbeheerbijdragen voor zijn rekening. De stichting zorgt er vervolgens voor dat de gelden worden ingezet om de recyclekosten van milieustraten en retailers te vergoeden. Op deze manier moet in 2028 jaarlijks minstens 75 procent van alle afgedankte matrassen in Nederland worden gerecycled.

Stichting MRN is ondergebracht bij Koninklijke CBM, de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, die namens het bestuur van de stichting de regeling uitvoert.

Lees ook:  Het roken van teveel weed leidt tot slaapproblemen

De matrasketen
Alle partijen in de matrasketen worden bij de recycling betrokken:

  • Producenten gaan een afvalbeheerbijdrage betalen voor matrassen die zij op de markt brengen.
  • Retailers kunnen bij de verkoop van nieuwe matrassen de afgedankte matrassen weer innemen. De stichting MRN compenseert de recyclekosten van deze retailers.
  • Afvalinzamelaars zamelen matrassen schoon in en worden daarvoor gecompenseerd vanuit stichting MRN.
  • Recyclingbedrijven, waarvan er inmiddels al twee in Nederland operationeel zijn, gaan de ingezamelde matrassen recyclen en verwerken tot nieuwe materialen en producten.

Zo draagt iedereen een steentje bij aan dit initiatief.

Het uiteindelijke doel van MRN is om de matrassenindustrie volledig circulair te maken en verspilling van waardevolle grondstoffen tegen te gaan.

Bron: https://www.cbm.nl/

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *