De zomertijd gaat in!

De zomertijd gaat in! Het is weer zo ver, in de nacht van zaterdag 28 maart op zondag 29 maart, gaat de zomertijd in. De klok wordt om 02.00 uur een uur vooruit gezet waardoor de nacht dan dus een uurtje korter duurt.

In de nacht van zaterdag 28 maart op zondag 29 maart gaat de zomertijd in

Sinds 2002 gaat in het laatste weekend van maart gaat in alle landen Europese landen de zomertijd in. Door deze “zomertijd” blijft het in de avond een uur langer licht, in de ochtend wordt het een uur later licht.

In Nederland voerde men de zomertijd in 1977 definitief in. Dit had toen met de oliecrisis te maken. In de oliecrisis van 1973 moest de regering energiebesparende maatregelen nemen en hiervoor werd de zomertijd geïntroduceerd. Als het ‘s avonds langer licht blijft wordt er immers minder elektriciteit voor onder andere verlichting gebruikt, zo was de redenering.

De zomertijd begint op 28 maart en duurt tot 31 oktober. Op 31 oktober begint de wintertijd dan weer en gaat de klok één uur terug.

Waarom zomer- en wintertijd?

De meeste Nederlanders weten niet waarom er zoiets bestaat als een zomer- en wintertijd maar dit heeft dus alles met de toenmalige oliecrisis te maken. Ook weten de meeste mensen niet te vertellen of op de laatste zondag van maart de klok nou een uur voor- of achteruit gaat. Zo’n 25% van de Nederlanders wil het liefst dat de zomertijd wordt afgeschaft. Veel vrouwen ondervinden namelijk een verstoord ritme en 26 procent van alle mensen heeft last van vermoeidheid in de week dat de klok vooruit wordt gezet.

Lees ook:  Het beste matras voor mensen met reuma
Waarom zomer- en wintertijd?

Slaapgedrag bij tijdverschuiving

Dat het verschuiven van de tijd een kleine jetlag veroorzaakt is bekend maar toch passen de meeste Nederlanders hun slaapgedrag niet aan. Ook weten de meeste Nederlanders niet of de klok voor de zomertijd nou vooruit af juist achteruit moet. Een handig ezelsbruggetje om goed te kunnen onthouden wanneer de klok vooruit gezet moet worden is dat in het vóórjaar de klok vóóruit gaat waardoor in het najaar je automatisch weet dat de klok dan achteruit gezet moet worden.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.