Hoe lang behoort het te duren voordat je in slaap valt?

Minder slaap door pasgeboren baby
Bekijk de matras.info video

Hoe lang behoort het te duren voordat je in slaap valt? Iemand kan al in slaap vallen als zijn of haar hoofd het kussen raakt. Maar het kan ook uren duren voordat je in dromenland belandt. Heb je moeite met in slaap vallen of denk je dat het eigenlijk te lang duurt? Wellicht is je slaaproutine verstoord. Het mag volgens de Amerikaanse National Sleep Foundation een tien tot twintig minuten duren voor je in slaap valt. Dit is echter wel het gemiddelde. Voor iedereen is het totaal verschillend. De één kan letterlijk binnen 2 minuten in slaap vallen en de ander ligt elke avond minimaal 45 minuten wakker.

De één kan letterlijk binnen 2 minuten in slaap vallen en de ander ligt elke avond minimaal 45 minuten wakker

Verstoorde slaaproutine

Het kan gebeuren dat je slaaproutine verstoord raakt. Mocht het opeens langer dan een uur duren voordat je in slaap valt, dan is de slaaproutine waarschijnlijk verstoord. Als je je gedachten lastig kan uitschakelen, stress hebt of moeite hebt te ontspannen kan het langer duren voordat je in slaap valt. Indien dit gedurende twee weken of langer aanhoudt kan je slaaproutine verstoord raken. Dit kan ook al simpelweg gebeuren als je ‘s avonds te veel koffie (cafeïne) hebt gedronken.

Direct in slaap vallen

Val je echter gelijk in slaap zodra je in de buurt van een matras komt, dan kan dit aan een slaaptekort liggen. Uit onderzoek gedaan door Julius Patrick (klinisch fysioloog slaapcentrum van Cromwell Hospital) blijkt dat slaaptekort kan leiden tot irritaties, stemmingsstoornissen en concentratieproblemen.

Slaaptekort kan leiden tot irrittaties, stemmingsstoornissen en concentratieprblemen

Het kan helpen om je goed te ontspannen voordat je naar bed gaat, geen televisie, telefoon of tablet te gebruiken en elke avond dezelfde slaaproutine te volgen. Dus elke avond om dezelfde tijd naar bed.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *