Hoe u uw leven verbetert als u tijd maakt voor slapen

Na 1 week een gezond slaapritme merkt u al een verschil

Wat gebeurt er als u tijd maakt voor slapen? We weten allemaal dat het belangrijk is om 7 tot 9 uur per nacht te slapen. Toch komen de meeste mensen hier niet aan. Het zorgt er niet alleen voor dat we chagrijnig zijn de volgende dag want op de lange termijn kan slaap tekort bijdragen aan overgewicht of obesitas en verhoogt het zelfs de kans op ziekten waaronder Alzheimer. Als u vanavond nog van slaap een prioriteit maakt zal dat vele voordelen met zich meebrengen, zelfs als u ze niet direct voelt.

Na één nacht

Als u gewend bent om slecht te slapen kan de aanbevolen 7 tot 9 uur slaap er in eerste instantie voor zorgen dat u zich nog slechter voelt bij het ontwaken. Volwassenen hebben gemiddeld 5 complete slaap cycli nodig, bij een slaaptekort zijn dat er meestal slechts 4. Als u kampt met slaap tekort en u neemt het besluit uzelf extra uren slaap te gunnen, kan het zijn dat u uit uw diepe slaap wakker wordt. Het geeft u een gevoel van oververmoeidheid en niet volledig verfrist wakker worden (uw reactie snelheid verminderd en het kort termijn geheugen verslechterd).

Dit wordt ook wel slaap inertie genoemd. Wanneer het lichaam eindelijk de voldoende uren slaap krijgt die het nodig heeft, geeft het met deze signalen aan dat het meer van deze rust wil en graag door slaapt. Laat deze eerste gevoelens niet in de weg staan bij het vooropstellen van uw slaap. Het kan enkele dagen duren voor u zich beter gaat voelen, wees er dus op voorbereid dat u zich de eerste dagen niet fantastisch voelt. Even volhouden!

Lees ook:  Wat is een goed matras?

Na een week

Na een week het gezonde slaapritme aan houden, zal u lichaam en geest al de vruchten afwerpen. U zult zich gelukkiger en positiever gaan voelen en dat al na één week. Slaap tekort zorgt ervoor dat we meer gefocust zijn op de negatieve gebeurtenissen in het dagelijks leven. Het kan er voor zorgen dat u ongeïnteresseerd bent in wat er om u heen gebeurt, mooie momenten neemt u niet op en geven u niet het prettige gevoel dat het u anders zou geven. U zult meer helder kunnen nadenken na een week goede rust. En het zal u helpen sneller en efficiënter te functioneren.

Na 1 week een gezond slaapritme merkt u al een verschil

Slaaptekort zorgt ervoor dat we langzamer worden en fouten maken. Een uur tekort slapen zorgt er voor dat we zo’n 10% vertragen. Wordt de nacht nog korter dan boeten we 20-50% in op onze snelheid. Het komt er op neer dat wanneer u meer uren besteedt aan slaap u uiteindelijk meer uren aan uw dag over houd. We worden efficiënter en de kans dat we fouten maken die we later moeten herstellen wordt kleiner. Slaaptekort verhoogt de aanmaak van het stress hormoon cortisol. De kans is groot dat u zich rustiger gaat voelen na een week goed slapen. Ons geheugen gaat er op vooruit. Wanneer we gaan slapen geven we ons geheugen een plek. Bij slaap tekort kan er tot 40% minder geheugen verwekt worden.

Na een maand

Als een zich al beter voelt na een week goed slapen zult u zich als herboren voelen na een maand slapen. Uw honger gevoel zal zich stabiliseren, waardoor meer controle zult krijgen over uw dieet. Als chronisch ziek bent, bijvoorbeeld, Diabetes 2, depressie of overspannen. Kan het zijn dat u vooruitgang voelt. Het immuun systeem zal verbeteren, u heeft minder kans een verkoudheid of griep op te lopen.

Lees ook:  7 tips om op tijd op te staan

Na een jaar

Na een jaar goed slapen, loopt u het risico een fervent slaappromotor te worden. Een goede nachtrust geeft veel extra en positieve energie. U zit beter in uw vel en de hormonen zijn in balans. U zult meer gezonde voeding keuzes maken. En de kans dat u uzelf “beloont” met ongezonde traktaties vermindert. Bovendien heeft u het leven met jaren verlengd. Als u kort slaapt maar daar genetisch niet voor gemaakt bent kan het uw levensverwachting verkorten.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *