Recyclen van matrassen

Bekijk de matras.info video

Het recyclen van matrassen is een bijzonder goed initiatief. In Nederland worden per jaar bijna een miljoen oude matrassen verbrand. En dat is zonde. De schuimen, het textiel en het staal, uit pocket matrassen, zijn prima te recyclen. Zodoende kunnen ze hergebruikt worden.

Het recyclen van matras is een bijzonder goed initiatief
RetourMatras uit Lelystad is een uniek bedrijf dat in 2012 begonnen is met het recyclen van alle type matrassen.

Het recyclingproces

Het proces begint bij het inzamelen van matrassen van beddenwinkels, woonwinkels, hotels, ziekenhuizen en recreatieparken. In de fabriek worden de matrassen met een elektrische kraan op de doseermachine gelegd. Daarna volgen ze hun weg op de transportband. Een belangrijk detail is de detectie van metaal door middel van de ingebouwde metaaldetector. Matrassen met en zonder metalen binnenvering volgen elk een eigen recyclinglijn. Daarna wordt het matras ingezaagd, waarna het de tijk door een speciaal ontwikkelde pelrol wordt verwijderd. Het textiel wordt apart gehouden, in balen geperst en wordt hergebruikt door de textielindustrie.

Volledig herbruikbare materialen uit oude matrassen

Het scheiden van de materialen

Het metaal wordt als aparte afvalstroom afgezet naar de metaalindustrie. Wat dan nog rest is het schuim van de matrassen, dit kan latex, polyether of PU schuim zijn. Nadat de matrassen in stukken zijn gesneden, wordt het schuim geperst in balen van rond de 300 kilo. Het latex wordt als eindproduct gebruikt in bijvoorbeeld de meubelindustrie. Bijvoorbeeld als opvulmateriaal of voor sportmatten. Polyether wordt onder ander verwerkt in ondertapijt en isolatieplaten.

Royal Health Foam recycled haar matrassen met Eetourmatras

Ik vind het een geweldig initiatief en klanten kunnen bij ons hun oude matras meegeven welke wij afleveren bij RetourMatras.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.