Slaaptekort vergroot risico op Alzheimer

Kans op Alzheimer groter door slaaptekort

Slaaptekort vergroot risico op Alzheimer. Volgens wetenschappers van het Radboud UMC in Nijmegen kan chronisch slaaptekort de kans op Alzheimer verhogen. Tijdens het slapen daalt namelijk het eiwit amyloïde-bèta – en dit speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Alzheimer. Een nacht slecht slapen of wakker blijven verstoort namelijk deze daling. Daarnaast zorgt het ervoor dat de hoeveelheid eiwit nagenoeg constant blijft.

Slaaptekort vergroot risico op Alzheimer

Uit meerdere studies blijkt dat er bij muizen een verband bestaat tussen slaapgebrek en de ziekte van Alzheimer. Bij slaapgebrek neemt de hoeveelheid schadelijke eiwit amyloïde-bèta in de hersenen van de testdieren toe. Het is de stapeling van dit eiwit in de hersenen dat wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken van Alzheimer.

De Nederlandse wetenschappers van het Radboud UMC onderzochten de effecten van slaaponthouding. De proefpersonen bestonden uit een groep mannen tussen de 40 en 60 jaar. De proefpersonen verbleven allemaal een nacht in het ziekenhuis waarvan de ene helft mocht slapen. De andere helft moest juist 24 uur wakker blijven. Tijdens de nacht werd een aantal keer hersenvocht afgenomen en werd hun hersenactiviteit gemeten. Bij de mannen die gewoon mochten slapen, daalde de hoeveelheid amyloïde-bèta.

Bij de mannen die wakker moesten blijven, bleef de eiwit hoeveelheid nagenoeg constant. Een nachtje wakker blijven, verstoort deze daling. Daarnaast zorgt er zodoende voor dat de hoeveelheid eiwit ongeveer gelijk blijft. Slaapproblemen verhogen hierdoor dus mogelijk de kans op Alzheimer.

Het verschil tussen een normaal functionerende brein en een alzheimer brein

In een vervolgonderzoek willen de wetenschappers het effect van slaaptekort bekijken bij een grotere groep proefpersonen. Ook tijdens een langere periode.

Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, matraskenner, matras-ontwikkelaar en oprichter van matras.info. Ik werk al meer 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche. Mijn visie is dat echt slaapcomfort bereikt kan worden door te werken met kwalitatief hoogwaardige materialen. Heeft u hulp of advies nodig voor het vinden van het juiste matras? Bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.