Slapen tijdens de zwangerschap

maankussen

Slapen tijdens de zwangerschap. In de eerste drie maanden van de zwangerschap leiden de grote hoeveelheden progesteron tot een gevoel van slaperigheid en langer slapen. Aan de andere kant worden vrouwen ’s nachts vaker wakker om naar het toilet te gaan. In de maanden 4-6 wordt het langzaam moeilijker om lekker te liggen. In de laatste drie maanden van de zwangerschap ontstaan de meeste slaapproblemen want maagzuur, spierkrampen, rusteloze benen en de groter wordende baby kunnen de slaap verstoren.

Slaap is ook belangrijk na de zwangerschap

Na de bevalling is de nachtslaap verstoord door het slaapritme van de baby, vooral in geval van borstvoeding. Dit slaapritme is opgebouwd uit vele korte slaapperiodes die onderbroken worden omdat de baby gevoed moet worden. Vaak leidt dit tot slaperigheid bij de moeder overdag. Het is dan ook aan te raden dat de moeder probeert te slapen als het kind ook slaapt, ook ‘s middags.

maankussen

Zwangerschapskilo’s

Amerikaanse onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat zwangerschapskilo’s best verdwijnen als je veel slaapt! Maar net dat blijkt voor de kersverse mama vaak moeilijk te zijn…
Voor moeders, met een baby tussen 0 en 6 maanden oud, die 5 tot 6 uur minder sliepen dan andere moeders was het duidelijk moeilijker om de zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Twee uurtjes extra slaap kunnen al voldoende zijn om na één jaar weer terug op gewicht te zijn. De studie, die uitgevoerd werd bij meer dan 900 jonge mama’s, toonde aan dat het al snel gaat over 5 extra kilootjes!
Het was al eerder bekend dat mensen die weinig slapen, sneller bijkomen. Het is noodzakelijk om minstens zeven uur per nacht onafgebroken te slapen.
De onderzoekers raden jonge mama’s dan ook aan om erover na te denken hoe ze, samen met hun baby, van meer slaap kunnen genieten.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.