Stressklachten verminderen door nieuw matras

Stressklachten verminderen door nieuw matras zo blijkt uit onderzoek. Het blijkt dat het gebruik van nieuwe matrassen belangrijke verbeteringen teweeg brengt bij mensen met diverse slaapstoornissen. En ook nog eens bij daaraan gerelateerde klachten. Dit is een vervolg op een eerder onderzoek waarvan de uitkomsten al in 2006 gepubliceerd werden.

Stressklachten verminderen door nieuw matras

Minder rugklachten met een nieuw matras

Aan dit onderzoek deden 59 volwassenen mee. Ze sliepen 28 dagen achter elkaar in hun eigen bed op een verouderd matras. Daarna sliepen ze 28 dagen op een nieuw matras. Het bleek dat nieuwe matrassen hielpen tegen rugpijn, schouderpijn en stijve spieren.

Kwaliteitsmatras vs oud matras

De uitkomsten waren zo interessant dat er een vervolgonderzoek is gehouden. Hieruit kwamen nog opmerkelijkere resultaten uit. De proefpersonen sliepen gewoonlijk op binnenvering matrassen van ongeveer 9 jaar oud. Nadat de bevindingen van 28 dagen op deze matrassen waren vastgesteld volgde een periode waarbij op een ander matras geslapen werd. Tijdens deze periode van 28 dagen werd op een middel hard kwaliteitsmatras geslapen.

Droge mond en koude handen

Er werden metingen verricht op maar liefst 32 verschillende stress gerelateerde symptomen. De problemen die in kaart gebracht waren liepen uiteen. O.a. bevingen, droge mond, koude handen en maagpijn. Maar ook tandenknarsen en psychische klachten zoals vergeetachtigheid, lichtgeraaktheid, nervositeit en angsten. De antwoorden varieerden van nooit tot vrijwel dagelijks.

De uitkomsten van het onderzoek

Het onderzoek toonde opmerkelijke verbeteringen aan. Rugpijn nam over het geheel genomen met 48% af. Ook de kwaliteit van de nachtrust verbeterde. Maar liefst met 55%. De verbeteringen namen zelfs toe naarmate er langer op het nieuwe matras werd geslapen. Al met al gaven alle klachten bij elkaar een verbetering van 21,5% bij de psychische en 19,5% bij de lichamelijke klachten.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.