Warme winter veroorzaakt 20 procent meer huisstofmijt

Warme winter veroorzaakt 20 procent meer huisstofmijt. Slecht nieuws voor mensen die allergisch zijn. Door het warme weer van afgelopen winter zitten er 20% meer huisstofmijten in onze woningen dan vorig jaar. Mensen met huisstofallergieën zullen veel meer last hebben dan normaliter, zegt professor Anne-Catherine Mailleux van de ULB in Het Nieuwsblad.

Zachte winter is slecht nieuws voor mensen met allergie

Meeste huisstofmijten dood na koude winter

Meestal gaan de meeste huisstofmijten dood na een koude winter behalve in de slaapkamers waar het meestal geriefelijk warm blijft. “Maar dit jaar hebben we een zeer zachte winter gehad en daardoor zijn er nu twintig procent meer huisstofmijten dan vorig jaar. Het aantal zal ook nog eens toegaan nemen in de traditionele piek dit najaar”, zegt Mailleux.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een vijfde van de totale bevolking is allergisch is voor huisstofmijten, zegt professor Philippe Gevaert, specialist allergieën aan het UZ Gent. “Zij zullen nu zeer waarschijnlijk meer klachten hebben dan normaal.” Die klachten zijn onder meer een verstopte neus, tranende ogen, moeite met ademhalen en slecht slapen.

Huisstofmijt leeft in stof

Het aantal mensen met allergie problemen is de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld. Dit komt onder andere doordat artsen vaker de diagnose stellen en er dus meer gevallen geregistreerd worden, maar ook omdat we veel meer aandacht hebben voor hygiëne dan vroeger. “En vooral bij kinderen neemt het aantal gevallen toe, omdat allergie ook genetisch bepaald is: als je ouders het hebben is de kans meer dan tachtig procent groter dat je zelf ook allergisch bent”, aldus Mailleux.

Huisstofmijten zijn minuscule kleine onzichtbare, spinachtige organismen

Huisstofmijten zijn minuscule kleine onzichtbare, spinachtige organismen. Ze houden zich vooral op in matrassen en beddengoed en ze voeden zich met huidschilfers. De mijten zelf zijn ongevaarlijk maar de uitwerpselen veroorzaken de allergieën. “Huisstofmijten gedijen het beste in een warme en vochtige omgeving”, zegt Mailleux. “Als we tijdens een koude winter het huis flink verwarmen, maken we de lucht in ons huis erg droog. Dat overleven de meeste mijten niet. De afgelopen winter hebben we veel minder de verwarming hoeven laten aanstaan. Daardoor zijn ze nu massaal aanwezig.”

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.