Wat is de beste manier om een matras te kopen?

Er worden duizenden verschillende matrassen aangeboden in Nederland. Hoe vind u nou een goed passend matras? Waar moet u op letten en wat is belangrijk? Het beste past u op met verleidelijke reclames waar een matras wel heel erg goedkoop is. Pas ook op met uitspraken zoals “De Beste Koop” of “Als beste uit de Test” want er is eigenlijk niets zo persoonlijk als een goed passend matras kopen. Daarnaast bestaat er niet één matras die het beste is van alle matrassen.

Elk mens heeft zijn eigen voorkeuren en wensen en elk type matras heeft zijn eigen voor- en nadelen.  Het comfort, de stevigheid, en de temperatuur zijn volledig afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Het eerste kijkt u welke type matras het beste bij u past direct gevolgd met de beste leveringsvoorwaarden zoals een proeftijd mét een niet-goed geld-terug garantie, de prijs, de wasbaarheid van de tijk, de garantie en de certificaten.

Welk type matras?

Het beste kijkt u eerst welk type matras het beste bij u past. Dit lijkt lastig maar u kunt maar kiezen uit vijf type matrassen: Latex rubber, koudschuim schuim, Pocket matrassen, binnenvering en polyether.  Polyether- en binnenvering matrassen zijn kwalitatief minder goed en de levensduur is kort (+/- 5 jaar). Latex rubber is het warmste type matras en koudschuim en pocketveer matrassen bieden de beste ventilatie.

Wat mag het matras kosten?

De prijzen van matrassen variëren enorm. U kunt al een matras voor €100,- kopen maar ze zijn ook verkrijgbaar voor €2000. U wilt natuurlijk een goed matras voor een redelijke prijs. Bedenk echter ook dat op het gebied van matrassen goedkoop vaak duurkoop is. Daarnaast is het ook belangrijk te realiseren dat u dagelijks één derde van uw tijd gebruik maakt van uw matras. Een goed matras is geen overbodige luxe en zou daarom toch ook wel iets mogen kosten. Het beste laat u zich niet te veel leiden door de prijs want een goed passend matras is een investering voor vele jaren.

Lees ook:  Waar op te letten bij de aanschaf van een matras?

Wasbaarheid en temperatuur

Heeft het matras een 100% natuurlijke Tencel tijk of is deze gemaakt van 100% synthetische Polyester? Een natuurlijke tijk verdient de voorkeur aangezien polyester bijzonder slecht vocht opneemt. Is de tijk van het matras wasbaar op 60 graden (huisstofmijt dodend) of slechts op 40 graden? Als u last heeft van allergieën dan is de wasbaarheid van de tijk natuurlijk extra belangrijk maar sowieso wordt een matras snel onhygiënisch. Een katoenen onderdeken (1 cm dikke katoenen luxe molton) vangt het grootste deel van het vuil op en kunt u wassen op 95 graden (kookwas). Op deze manier houdt u uw matras veel schoner De temperatuur van een matras is wellicht net zo belangrijk als de juiste stevigheid. Een te warm matras of een te koud matras zorgt voor een onrustige nachtrust.

Garantie

Op elk product zit een wettelijke fabrieksgarantie. Kijk goed waar de garantie precies op geldt én of deze afbouwend of volledig is. Soms zijn garanties op matrassen extreem lang maar blijkt de garantie alleen van toepassing op stikgaren fouten! Vraag uw beddenleverancier waar de garantie precies op geldt. 

Omruilgarantie of Retour garantie

Een omruil-garantie is iets heel anders dan op proef met een niet goed geld terug garantie. Steeds meer fabrikanten hanteren een omruilgarantie, maar let op!  Als u alléén éénmalig mag omruilen is de kans van slagen nog steeds niet groot. Het beste is een proeftijd met een niet goed geld terug garantie. Pas dan weet u zeker dat u niet fout kunt gaan. De voorwaarden voor een proeftijd  verschillen per leverancier dus laat u goed informeren.

Lees ook:  Slapen als de farao's met IBT (Inclined Bed Therapy)

Meer lezen over de aanschaf van een nieuw matras? Klik hier.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *