Cognitieve gedragstherapie helpt bij chronische vermoeidheid

Cognitieve gedragstherapie helpt bij chronische vermoeidheid. Mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom zijn langdurig ernstig vermoeid. Zonder dat er een lichamelijke verklaring is. Cognitieve gedragstherapie kan helpen deze vermoeidheid te verminderen. Tijdens de therapie leert men gedachten en gedrag die de klachten in stand houden, te veranderen.

Cognitieve gedragstherapie helpt bij chronische vermoeidheid

Klachten kunnen verminderen door minder gericht te zijn op de klachten

Volgens een studie aan het UMC Radboud kunnen vermoeidheidsklachten aanzienlijk verminderen. Dit kan als de patiënt positieve verwachtingen heeft van de therapie en de behandelaar. Daarnaast blijkt dat de vermoeidheid verminderd als patiënten minder gericht zijn op de klachten. Ook blijkt dat het helpt als iemand meer gevoel van controle heeft over de vermoeidheid en zichzelf lichamelijk actiever vind. Wat niet hetzelfde is als ook daadwerkelijk actief zijn.

Het succes van de behandeling hangt samen met de mate waarin men het lukt anders tegen de klachten aan te kijken. Met andere woorden; Om de behandeling te laten slagen, is anders denken over vermoeidheid en activiteit essentieel.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.