Wat doet thuiswerken met onze slaap?

Sinds Covid-19 (Corona) duidelijk aanwezig is, is thuiswerken heel normaal geworden. Bijna niemand kan er meer omheen maar wat doet thuiswerken met onze slaap?

Thuiswerken heeft bij de meeste mensen de dagelijkse routine flink omgegooid. Werk en privé lopen nu door elkaar heen en vaste werktijden zijn er voor vele mensen niet meer.
Sommigen van ons stellen hun werk zo lang mogelijk uit, anderen hebben thuis kleine kinderen rondrennen en weer anderen vinden hun huis gewoon weg geen fijne werkplek. Dit creëert stress.
Al deze stress beïnvloedt onze slaap op een negatieve manier.
Stress kan vanwege alle druk die je thuis voelt ervoor zorgen dat je ’s avonds in bed aan een stuk door ligt te piekeren. Veel mensen merken het ook aan hun gemoedstoestand omdat ze bijvoorbeeld de sociale contacten van het werk missen.

Ook raakt het bioritme compleet in de war doordat mensen bijvoorbeeld veel later naar bed gaan en/of uitslapen.  Maar juist de regelmaat en structuur zorgen ervoor dat je goed en gemakkelijk in slaap valt.

Thuiswerken

Hier volgen een aantal slaaptips voor alle thuiswerkers

  •  Houd je aan je dagelijkse routine. Probeer dus elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en zet voor de volgende dag de wekker elke keer rond dezelfde tijd.
  •  Neem regelmatig pauze en zorg er voor dat je tijdens je pauze voldoende daglicht  krijgt. Maak bijvoorbeeld een wandeling of ga even in de tuin zitten.
  •  Nu we onze rust echt nodig hebben is een goed matras enorm belangrijk. Heb je ’s ochtends vaak last van je rug en trekt deze pijn in de loop van de dag weg? Er is dan een grote kans dat dit dan met het matras waarop je slaapt te maken heeft.
  •  Stel jezelf toch grenzen. Probeer niet de hele dag ‘aan’ te staan. Houd je aan je gebruikelijke werkuren. Check  dus niet net voor het slapen gaan toch nog even die ene email (of crypto)  😁.
    Doe je dit wel dan kan dit ervoor zorgen dat je niet goed in slaap valt omdat je toch weer met van alles in je hoofd naar bed gaat.
  • Kies voor een vaste werkplek thuis. Maak het een fijne, rustige en gezellige plek waar je graag een tijdje achter elkaar zit.
  • Mis je het contact met je collega’s? Er zijn nu allerlei verschillende soorten platforms waardoor je ook in deze tijd toch met elkaar in contact kan blijven denk hierbij aan; Zoom, Facetime, Microsoft Teams, Social media etc.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *