Aanvangsklachten door een nieuw matras

Ongeveer 80% van de mensen boven de 40 jaar die op een nieuw matras slapen krijgen in de eerste weken te maken met de zogenaamde houdingcorrectieperiode. Omdat het lichaam in een nieuwe houding komt te liggen komen er allerlei spieren onder spanning die dat niet “gewend” waren. Dit noemt men aanvangsklachten. Ook zorgt deze houdingcorrectie voor pijnlijke plekken en voor een verstoorde nachtrust.

aanvangsklachten door nieuw matras

In de eerste weken kan een nieuw matras aanvangsklachten met zich meebrengen. De meeste mensen schrikken hier over het algemeen enorm van. Het vervelende is dat de meeste mensen juist een nieuw matras kopen omdat het oude matras niet meer goed was en juist lichamelijke klachten gaf.

Hoe werkt dit meestal?

Meteen in het begin van het beslapen van uw nieuwe matras krijgt u te maken met wat last hier en daar. Meestal variëren de klachten van lichte tot zeer erge pijn. Het gaat het om een stijf gevoel bij het opstaan, slapende ledematen of tintelingen en vaak ook rugpijn en pijnlijke schouders en heupen.
Hoe jonger je bent hoe sneller de klachten voorbijgaan. Maar als je de vijftig gepasseerd bent kunnen de klachten tot wel twee maanden duren. Feitelijk duurt het gehele proces van op een nieuw matras gaan slapen tot dat u volledig gewend bent wel 6 maanden. Het komt maar zelden voor dat men op een nieuw matras gelijk helemaal goed slaapt. De meeste mensen zullen moeten wennen aan de nieuwe lichaamshouding en aan het verschil ten opzichte van het oude matras.

Ook is een nieuw matras meestal een stuk stugger (steviger) en heeft het tijd nodig om soepeler te worden. De tijk (het textiel) en het binnenwerk van het matras zullen na een paar weken soepeler worden wat over het algemeen het ligcomfort ten goede komt. Het kan ook goed zijn dat u het in het begin wat warmer heeft doordat uw doorbloeding beter is, want als er minder drukbelasting is, resulteert dit in een betere doorbloeding.

Lees ook:  Het enorme belang van Melatonine

Geef het dus de tijd en denk niet te snel dat uw nieuwe matras niet bij u past. Het heeft allemaal tijd nodig. Na de houdingcorrectieperiode zijn uw spieren beter afgestemd op uw nieuwe matras en zult u geen aanvangsklachten meer ervaren. Hiermee is het echte wennen voorbij, waardoor u er nu op een comfortabele manier op kunt slapen. Als dat eenmaal zo is zal u morgens weer als van ouds fris ontwaken.

Last van slaapproblemen? Klik hier voor de mogelijke oplossing(en).

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Één reactie

Marjolein

Hi Chris,

Ik heb sinds een week een Pullman Silverline Luxury Matras gekocht. Ik ben licht van gewicht en best klein, dus ik geef de voorkeur aan de zacht matras. Ik heb 2 jaar lang best wel last gehad van mijn rug. Sinds ik het nieuwe matras heb is mijn onderrug weer veel stijver en ook slaap ik erg onrustig. Ik ligt best wel lekker, maar vraag me wel af hoelang dit kan duren. En of ik hier iets aan kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *