Tips voor de aanschaf van bedden, matrassen en bedbodems

tips voor de aanschaf van een nieuw matras

Tips voor de aanschaf van bedden, matrassen en bedbodems. Als u een nieuw matras wilt kopen komt u in een wereld terecht, waar u na enige oriëntatie bij diverse slaapzaken totaal niets meer van snapt. Wat de ene zaak als de ideale oplossing – merk en soort bed of matras – aandraagt, wordt door de andere totaal afgeraden. De beddenwereld wordt gedomineerd door de merkfabrikanten. Het is best begrijpelijk, dat de consument, het spoor bijster is. Gezien de uiteenlopende adviezen denkt men steun te vinden bij een bekende fabrieksnaam. Maar betekent dit ook, dat een systeem van een kwalitatief goed merk bed ook bij u past?

tips voor de aanschaf van een nieuw matras

Ook is er een categorie, die denkt beter uit te zijn bij aankoop van het duurste bed. Dat is vaak een onterechte gedachte. De kosten van hoge reclame-uitgaven vindt u echter vanzelfsprekend terug in een hoge aankoopprijs. Enkele specialisten gebruiken een meting om vast te stellen welk matras en/of ondervering het beste kan worden gekocht. De meeste andere slaapspecialisten zeggen daarentegen dat zij door jaren ervaring het ook wel kunnen zien. Zonder te meten of het bed past. Daarbij vertellen ze dat de ruggengraat goed recht ligt. En dat door de kleding heen!?

3 soorten metingen

Over de zin of onzin van metingen. Kort samengevat: Er bestaan 3 soorten metingen: drukmeting, profielmeting en spierspanningmeting. Drukmeting is niet zinvol omdat de druk bij “normale, gezonde mensen, die niet langdurig op bed moeten liggen” niet verdeeld moet worden. Profielmeting is niet zinvol omdat de meting in slechts 1 zijligging (links of rechts) op een dun testmatrasje op een specifieke lattenbodem wordt gedaan. De mens is niet recht en symmetrisch. En het systeem draait alleen om een lattenbodem. De spierspanningmeting is de enige meting die een objectief beeld geeft. Waarbij de mate van de eigen, persoonlijke houding verandering tussen diverse slaapsystemen wordt vergeleken. Doordat het kunnen meten van de spieren een hoog opleidingsniveau en investering in specialistische apparatuur vraagt zijn er slechts weinig winkels die de spierspanningmeting uitvoeren.

Lees ook:  Slaap apps, werken ze of werken ze niet?

Op uw eigen gevoel afgaan ja/nee?

Vrijwel alle verkopers en ook de consumentenbond raden aan vooral op het eigen gevoel af te gaan. Door u zelf te laten voelen leggen zij de bal bij u. Bent u dan niet tevreden dan is het “uw eigen gevoel” dat de basis van uw aankoop was. Een gang naar de Geschillencommissie lost niets op. Deze stuurt een deskundige die slechts naar de kwaliteit van de geleverde materialen kijkt en niet naar de geschiktheid voor u.

Ook adviseren vrijwel alle verkopers van slaapcomfort aan partners beiden hetzelfde type slaapcomfort (matras en ondervering) aan te schaffen en verkopen aan zwaardere personen stuggere matrassen. Recent publicaties van onderzoek bevestigen onze stelling, dat zwaardere personen over het algemeen soepeler matrassen moeten hebben.

Proeftijd

Een zogenaamde proeftijd is een echte aanrader want mocht achteraf blijken dat het matras toch te hard of te zacht is dan kan het matras geruild of retour gegeven worden.

Bron: www.beddenadvies.nl

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.