Oudere mannen hebben meer slaapproblemen dan vrouwen

Oudere mannen hebben meer slaapproblemen dan vrouwen. Oudere mannen denken meestal beter te slapen dan vrouwen van dezelfde leeftijd. Maar in werkelijkheid is het met de nachtrust van de mannen meestal juist slechter gesteld. Mannen vallen moeilijker in slaap en worden ’s nachts vaker wakker. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gedaan door het Erasmus MC. naar de slaap van oudere mensen. De wetenschappers deden hun verslag in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Sleep. Er werd altijd aangenomen dat mannen betere slapers zijn dan vrouwen. Het blijkt dat hoe mensen hun eigen nachtrust beoordelen invloed heeft op hun dagelijks leven. Mensen die denken dat ze slecht slapen, voelen zich over het algemeen ongezonder. Dit terwijl ouderen die zeggen dat ze een uitstekende nachtrust hebben, lekkerder in hun vel zitten.

Oudere mannen hebben meer slaapproblemen dan vrouwen

Mannen slapen minder dan vrouwen

De onderzoekers wilde mede daarom graag weten hoe mannen en vrouwen denken over de kwaliteit van hun eigen nachtrust. En of die gedachten ook kloppen met de werkelijkheid. Bij ouderen is dat extra interessant omdat zij vaker kampen met slaapproblemen. “Als de hersenen verouderen, vallen mensen moeilijker in slaap en worden ze ‘s nachts vaker wakker”, zegt Henning Tiemeier, hoofddocent bij het Erasmus MC.

Voor het onderzoek hebben bijna duizend ouderen tussen de 59 en 97 jaar een dagboek bijgehouden over hun nachtrust. Ook hebben ze de kwaliteit ervan beoordeeld. Daaruit bleek dat mannen denken dat ze in totaal 7 uur per nacht slapen. Dat is 13 minuten meer dan vrouwen aangeven. Toen de onderzoekers met speciale meetapparatuur de werkelijk genoten nachtrust gingen meten, bleek het precies andersom te zijn: de mannen slapen juist 15 minuten minder dan vrouwen. Ook slapen ze 37 minuten korter dan ze zelf hadden geschat en zijn ze onrustiger.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.