Slaapproblemen bij jongeren komen vaak voor

Slaapproblemen bij jongeren komen vaak voor. Uit recent onderzoek is gebleken dat één op de vijf jongeren lijdt aan slaapproblemen. Jongeren met insomnia weten vaak niet dat ze een slaapprobleem hebben. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 15 tot 25% van de jongeren last heeft van slaapproblemen.

Slaapproblemen bij jongeren

De slaapproblemen bij jongeren kunnen heel verschillend zijn.

Meestal hebben ze moeite met het in slaap vallen of te vroeg wakker worden en dan niet meer door kunnen slapen. Sommige jongeren slapen juist heel veel, maar de meesten slapen te weinig. In de pubertijd kan de biologische klok makkelijk ontregeld raken. In deze periode verschuift de behoefte van een ‘ochtendmens’ naar een ‘avondmens’ waardoor de biologische klok ontregeld raakt. Dit geeft in het begin van de omschakeling bijna altijd slaapproblemen. ‘s Avonds hebben jongeren dan (juist) veel energie. Het lichaam heeft dan nog niet voldoende melatonine (slaaphormoon) aangemaakt waardoor vooral een inslaap probleem ontstaat. Op zich geen ramp maar wel vervelend. Het bemoeilijkt het tijdig ontwaken om naar school te gaan. Ze komen moeilijk uit bed en moeten echt moeite doen om wakker te worden. Pas tegen de middag zijn ze alert en kunnen zich weer goed concentreren op school.

Meestal zijn deze problemen tijdelijk en gaan ze vanzelf weer over. Maar wanneer spreken we nou van een slaapprobleem? Hoe lang moet je problemen hebben met inslapen om van een inslaapprobleem te spreken? Slaapproblemen zijn subjectief. De één kan vinden dat hij prima slaapt en de ander, die met de zelfde hoeveelheid slaap, vind dat ze te weinig hebben geslapen. We spreken pas van een slaapprobleem als de klachten minstens drie keer per week voorkomen en gedurende een periode van minstens drie maanden achter elkaar.

Lees ook:  Slaapstoornissen
Tieners en slaapproblemen

Maar er zijn slaapprobleem oplossingen. U kunt zelf dingen doen die het in- en doorslapen vergemakkelijken, zonder dat u daar medicatie voor nodig heeft.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.