Een aanpasbaar matras is een matras dat je in stevigheid kan aanpassen, dat is natuurlijk perfect. Maar is dat wel zo perfect en waarom hebben niet alle matras merken aanpasbare matrassen als dat zo goed werkt? Eén van de belangrijkste aspecten van een goed matras is progressieve druk. Hoe meer progressieve druk een matras geeft/biedt hoe beter. Progressief wil zeggen dat de tegen druk steeds hoger wordt naarmate je het matras harder in drukt. Het geheel zou dus als volgt opgebouwd moeten zijn. De top, de tijk, dient super zacht te zijn. De laag die hier onderkomt dient ook zacht te zijn maar iets harder dan de toplaag. De laag die hier weer onder komt moet weer steviger zijn enzovoort. Uiteindelijk kom je bij de bedbodem die eigenlijk gewoon echt stevig moet zijn. Dit is een progressieve opbouw. Een matras die op deze manier opgebouwd is biedt comfort maar ook goede ondersteuning.
Opbouw lagen matras
Er zijn meerdere matrassen op de markt die door middel van losse lagen opgebouwd zijn. Deze opbouw kan je zelf thuis veranderen waardoor je verschillende stevigheden uit het matras kunt halen en hij dus aanpasbaar is. Er zitten verschillende schuimlagen in het matras die allemaal een andere hardheid/stevigheid hebben. De beste manier om deze neer te leggen is progressief. Dat wil zeggen dat de hardste schuimplaat onderop dient te liggen en de zachtste laag bovenop. Echter wordt in de praktijk aangeraden dat deze lagen in elke vorm neergelegd kunnen worden en dat je zodoende de beste stevigheid kunt bereiken. Deze leveranciers gaan allemaal aan een belangrijk principe voorbij en dat is dat een matras progressief opgebouwd dient te worden. De aanpasbare matrassen die ikzelf voor Royal Health Foam ontwikkel zijn allen volledig progressief opgebouwd. Een voordeel bij matrassen die uit losse lagen opgebouwd zijn is dat er een minimale hoeveelheid lijm gebruikt wordt waardoor het ventilerende vermogen optimaal blijft.
Meerdere stevigheden uit één matras
Het is natuurlijk heel erg wenselijk als matrassen meerdere stevigheden hebben. Dit is ook nodig omdat iedereen andere wensen heeft en ook een ander lichaam. One-fits-all werkt helemaal niet bij matrassen. Ik vraag me eigenlijk af waar het wel mee werkt. We dragen toch ook niet dezelfde bril op sterkte of allemaal dezelfde maat schoenen. Al de start-ups werken met het door de consumentenbond bejubelde one-fits-all concept. Maar in de praktijk , dus in het echt, werkt dat helemaal niet! Als je wat zwaarder bent heb je een steviger matras nodig en als je een vederlichtgewicht bent dan heb je een zachter matras nodig. Omdat al deze matrassen-marketing-bedrijven binnen 24 uur willen kunnen leveren is het natuurlijk ondoenlijk om alles ook nog eens in vier verschillende hardheden op voorraad te hebben. Dus ik begrijp het wel, maar echt goed werken doet het niet. De gehele matrassenindustrie is al jaren op zoek naar het matras dat voor iedereen werkt en het beste is. Dit is echter in de praktijk niet mogelijk omdat ieder lichaam anders is en iedereen andere eisen en wensen heeft.
Matras met progressieve druk of juist niet
Een goed matras biedt progressieve tegendruk en een slecht matras niet. Zo simpel is het. Feitelijk zou een matras steeds steviger moeten worden naarmate je er meer in weg zakt. Een matras kan ook progressief worden opgebouwd waardoor het lig comfort veel beter is maar ook de ondersteuning beter werkt. Het is namelijk vooral de progressieve druk die verantwoordelijk is voor het comfort.
Chris Nederhorst
Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.
Ik weet dat er een matras is dienst 3 losse lagen bestaat zodat je ze de hard/zachtheid van je matras samen kunt stellen. Van welk merk is dit want ik kan het niet vinden.
Recupré bestaat uit 6 lagen
Recupre moet Decupre zijn.