Hebben baby’s minder stress als ze bij hun ouders slapen?

Hebben baby’s minder stress als ze bij hun ouders slapen?
Bekijk de matras.info video

Slaapt uw kindje bij u in bed of niet? Volgens kinderarts Nils Bergman (universiteit van Kaapstad) is het cruciaal voor de gezondheid dat kinderen in de eerste weken bij hun ouders slapen. Daarnaast hebben baby’s minder stress als ze bij hun ouders slapen.

Bergman heeft zestien baby’s gevolgd die of bij hun moeder op de borst, of in een wiegje naast het bed slapen. Uit de testresultaten blijkt dat baby’s die alleen in een wiegje slapen tot drie keer meer stress ervaren. Dit maakt ook de relatie tussen moeder en kind afstandelijker. Daarentegen slapen baby’s die bij hun moeders liggen rustiger en vaster.

Door deze test werd het duidelijk dat baby’s die alleen slapen vaker wakker worden, waardoor ze een onregelmatige slaapcyclus krijgen. Deze onregelmatige slaapcyclus zorgt er dan weer voor dat er geen overgang plaatsvindt tussen de actieve (REM) en stille (non-REM) slaap. De overgang tussen die twee slaapfases is cruciaal voor een goede ontwikkeling van de hersenen.

Hebben baby’s minder stress als ze bij hun ouders slapen?

Wiegendood?

Bergmans conclusie krijgt echter veel tegenwind van andere studies. Die zeggen dat samen slapen een hoger risico op wiegendood met zich meebrengt. Omdat de kans bestaat dat een moeder haar kind verstikt wanneer ze er per ongeluk op gaat liggen. In de praktijk gebeurt dit vrijwel nooit. De Britse onderzoekers toonden aan dat in bijna twee derde van de wiegendood gevallen de baby het bed met de ouders deelde.

Toch beweert Bergman dat wanneer baby’s stikken in hun slaap of sterven aan wiegendood, dit niet ligt aan hun moeder. Maar aan factoren zoals onzuivere of giftige lucht, sigaretten, alcohol, grote kussens of speelgoed.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *