Bedplassen en zindelijkheid

Bedplassen in het kort

 • We spreken over bedplassen als een kind van 5 jaar of ouder ’s nachts de plas niet kan ophouden.
 • Een kind doet bedplassen niet met opzet en het komt niet door veel drinken of te diep slapen.
 • Er zijn goede adviezen voor ouders die goed helpen om om te gaan met bedplassen.
 • Er zijn ook verschillende methoden om het bedplassen aan te pakken.
Adviezen tegen het bedplassen

Bedplassen en zindelijkheid?

Een kind is pas zindelijk als het ook ‘s nachts zijn of haar plas kan ophouden. In de regel wordt een kind pas zindelijk tussen het tweede en vijfde levensjaar:

 • Kinderen worden zich bewust van de aandrang om te plassen rond het tweede levensjaar.
 • Pas dan leren zij de bekkenbodemspieren te beheersen, wat nodig is om de plas op te houden.

We spreken pas van bedplassen als een kind van vijf jaar of ouder ‘s nachts de plas niet kan ophouden en dagelijks ‘s nachts in bed plast. Het probleem met kinderen die in bed plassen is dat ze niet merken dat ze moeten plassen. Ze hebben nog niet geleerd om met het plas signaal om te gaan. Bedplassen komt niet doordat het kind te veel drinkt voor het slapen gaan drinkt of dat het te diep slaapt. Daarnaast gebeurd het bedplassen ook niet met opzet.

Probeer geen water te drinken voor het slapen gaan

Adviezen tegen het bedplassen

Als een kind na zijn/haar vijfde levensjaar nog in bed plast, kunnen de volgende adviezen helpen:

 • Laat uw kind vlak voor het naar bed gaan altijd nog even plassen. Mocht het niet lukken dan is dat niet erg. Op deze manier verkleint u de kans op bed plassen gedurende de nacht.
 • Straf u kind niet als het mis is gegaan maar zeg dat het jammer is dat het niet gelukt is.
 • Complimenteer uw kind als het ‘s nachts goed is gegaan en het bed droog is gebleven.
 • Lees u kind voor het slapen gaan een verhaaltje voor en ga elke avond op de zelfde tijd naar bed.
 • Zonder luier slapen is beter omdat u kind dan pas merkt dat het fout is gegaan. Leg een plastic zeil onder het lakken zodat u het matras beschermd.
 • Als het mis is gegaan laat uw kind dan helpen met het bed verschonen. Op deze manier laat u uw kind ook een stukje verantwoordelijkheid dragen..
 • Drinken voor het slapen gaan heeft geen invloed op bedplassen. U mag u kind gerust wat te drinken geven voor het slapen gaan.
 • Alsn u zelf naar bed gaat wek uw kind dan even en laat hem of haar even plassen.
Lees ook:  Waarom echtparen in één bed slapen

Bedplassen aanpakken

Bedplassen aanpakkenEr zijn verschillende manieren om het bedplassen aan te pakken. Het is sowieso verstandig dat u uw kind elke nacht wekt om te laten plassen. Doe dit altijd rond het zelfde uur voordat u zelf naar bed gaat.

 • De Kalendermethode
  Als u kindje droog is gebleven gedurende de nacht laat uw kindje dan een zonnetje tekenen of een stickertje plakken op de kalender.
 • Kalendermethode met motivatiemethode (kalender en beloning)
  Als uw kindje uit zichzelf wakker wordt om te gaan plassen beloond u uw kind. Daarna krijgt u kindje alleen een beloning als het bed ook echt droog is gebleven.
 • De plaswekkermethode
  Bij de plaswekkermethode hoort een broekje dat in verbinding staat met een wekker. Als het broekje nat wordt, gaat de wekker af. Uw kindje wordt hierdoor wakker en gaat dan zelf naar de wc.
 • Wektraining (plaswekker met kalender en beloning)
  Hierbij gebruikt beide de hierboven technieken, dus de kalender en een beloning.

Er zijn geen medicijnen die het bedplasprobleem oplossen. Wel zijn er middelen die de kans op bedplassen kunnen verminderen, maar helemaal droog slapen door deze middelen worden kinderen niet. Als u kind stop met de medicijnen begint het bedplassen vaak gewoon weer opnieuw. Medicijnen zijn niet aan te raden bij bedplassen.

Wat kunt u verder doen met bedplassen als het niet over gaat

Wat kunt u verder doen met bedplassen als het niet over gaatZo goed als elk kind wordt in de loop van de tijd vanzelf zindelijk, ook zonder behandeling. Als niets werkt en uw kind is ruim het vijfde levensjaar gepasseerd dan kunt u het bedplassen aanpakken met uw arts. Ook bij het consultatiebureau en de schoolgezondheidszorg kunt u terecht.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.