Ga je met een slaaptracker beter slapen?

sleeptracker

Ga je met een slaaptracker beter slapen?

Er zijn tientallen slaaptrackers die je slaapgedrag meten en op grond daarvan suggereren dat je daar beter van gaat slapen. Hoe werken deze trackers, wat zijn de voor- en nadelen en ga je er echt beter van slapen?

De ene keer slaap je prima en de andere keer lig je te woelen in bed. Zonder duidelijk aanwijsbare reden is het lastig te achterhalen waarom dat zo is. Een slaaptracker kan je daarbij helpen omdat deze ‘meet’ hoe je slaapt.

Van alles is te meten

Wat zo’n slaaptracker meet is heel verschillend. De hartslag, de ademfrequentie, het aantal keren dat je draait, de temperatuur in de slaapkamer, de luchtvochtigheid, verschillende slaapcycli, van alles is te meten. Er zijn zelfs trackers die hersenactiviteiten meten. Ook is het soms mogelijk de tracker te koppelen met een lichtbron of wekker. Je kunt dan bijvoorbeeld instellen dat voordat de wekker afgaat de verlichting langzamer feller wordt.

slaaptracker

‘Wetenschappelijk getest’

Hoewel leveranciers van de trackers soms schermen met begrippen als ‘wetenschappelijk getest’ en ‘klinische studies’ blijken er verrassend weinig echt wetenschappelijke studies te zijn die aantonen dat de trackers waarmaken wat ze meestal beloven: een betere slaap.

Installatie tracker

De installatie van de slaaptrackers kan op verschillende manieren; vastgemaakt aan het matras, er onder geklikt, een band om je middel of hoofd of een armband zoals bij veel fitness trackers. De tracker is meestal via een app verbonden met je smartphone waarop je gegevens kunt aflezen. Probleem is echter: hoe moet je cijfers, statistieken, grafieken en andere data interpreteren? Dat het warm was, hoef je meestal niet op een scherm af te lezen want je weet zelf wel of je het koud hebt gehad of juist hebt liggen zweten. Hoe vaak draaien is normaal en wat is veel? En wat zeggen die slaapcycli die ieder mens per nacht doormaakt? Het interpreteren van al die gegevens is lastig en feitelijk werk voor specialisten.

Lees ook:  Problemen bij Living Comfort. Bent u opzoek naar een matras van Energy+, Mediactive, Totalfit, Selectcomfort, Boxspring-365, Babymatras of van Livingcomfort?

Metingen onbetrouwbaar

Maar voordat die gegevens zijn verzameld, hoe betrouwbaar zijn die eigenlijk? Daar valt nog heel veel te verbeteren, zo blijkt uit diverse onderzoeken. De onnauwkeurigheid is soms behoorlijk groot en slaaptrackers die dezelfde zaken meten, geven verschillende ‘antwoorden’. Draaien in bed om even te knuffelen met je partner, wordt soms geïnterpreteerd als ‘onrustig slapen’. Ook kan het gedraai van de bedpartner soms door de ‘eigen’ tracker worden geregistreerd wat onjuiste resultaten tot gevolg heeft.

Op tijd naar bed

Het is ondoenlijk om een oordeel te geven over slaaptrackers in het algemeen omdat de verschillen groot zijn. Wetenschappelijk bewijs dat ze ‘werken’ – dus dat je beter gaat slapen – is er nauwelijks. Veelzeggend is de uitkomst van een promotieonderzoek van de TU Delft waaruit een van de belangrijkste conclusies was dat een app die (onder meer) mensen er aan herinnert dat het tijd is om te gaan slapen als een van de meest effectieve tips werd benoemd. Let wel: het gaat hierbij dus niet om het slapen an sich, maar om de voorbereiding hiertoe.

Specifieke slaaptrackers

Naast de ‘algemene’ slaaptrackers zijn er ook apps die zich specifiek richten op bijvoorbeeld mensen die snurken of last hebben van slaapapneu. Deze trackers zijn beperkt, maar sorteren wel enig effect. Het zijn echter geen algemene trackers die voor iedereen bruikbaar zijn.

Helpen slaap-apps he wel echt?

Slaap-apps zijn big business, maar werken ze wel echt?

Meten = weten. En dan?

De grootste slag die nog te maken is, ligt vooral in het verbeteren van de betrouwbaarheid van de trackers. Daarnaast valt bij het koppelen van de verkregen gegevens nog een wereld te winnen. Want je kunt wel van alles meten, maar wat levert dat op? Hoe ga je nu beter slapen? Daarover geven de makers van al die gadgets, slimme apps en handige trackers geen of nauwelijks antwoord op. Sommige slaaponderzoekers en medici waarschuwen zelfs voor het gebruik van slaaptrackers; je gaat je wellicht teveel focussen op je scherm om alle gegevens af te lezen en je gaat je druk maken over je slaap terwijl je dat juist niet moet doen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *