Slaapapneu, wat is dit voor een slaapstoornis?

Bekijk de matras.info video

Slaapapneu is een gevaarlijke aandoening en uit zich in het tijdelijk geen adem krijgen tijdens de slaap waardoor je adem stokt. Bij mensen die last hebben van slaapapneu stokt de ademhaling meerdere keren per nacht. Vaak voor tientallen seconden per keer. Doordat de adem stokt schieten apneu patiënten tientallen keren per nacht naar een lichter slaap stadium waardoor de slaap gefragmenteerd wordt. Mensen die last hebben van slaapapneu snurken ook meestal luid. Partners die naast iemand slapen die slaapapneu heeft hebben vaak veel last van dit gesnurk en maken zich vaak grote zorgen doordat ze de ademhaling of het gesnurk horen stoppen.

Slaapapneu

Bij de meeste apneupatiënten wordt de luchtpijp afgesloten door een combinatie van resonerende spiermassa en overtollig vet. Daarom is bij mensen met overgewicht afvallen vaak een mogelijkheid om van deze aandoening af te komen. Ook kan een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) apparaat helpen. Dit is een kapje dat op de mond en neus wordt geplaatst gedurende de nacht en een continue luchtstroom naar binnen blaast, zodat de luchtpijp niet de kans krijgt zich te sluiten.

Apneu en snurken

Er zijn drie verschillende vormen van het slaapapneu-syndroom. De eerste is de obstructieve vorm. De tweede is de centrale en de derde is de gemengde vorm. Het obstructieve slaapapneu-syndroom (OSAS) is de meest frequent voorkomende vorm. Tijdens de slaap treden ademstops op door collaps van de bovenste luchtwegen. Hierdoor gaan mensen die last hebben van slaap Apneu snurken met lange adem pauzes. Vooral voor de partner kunnen deze ademstops beangstigend zijn. Er is ook een verhoogde kans op hypertensie en hart- en vaataandoeningen. Als u denkt last te hebben van slaap apneu ga dan direct naar uw huisarts. Slaapapneu kan namelijk gevaarlijk zijn en er is een relatie tot hart problemen.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.