Het belang van een schoon matras

Het belang van een schoon matras. Een matras wordt in de loop van de tijd heel erg vies. Er komt elke nacht vocht (zweet) in het matras waardoor het matras vochtig wordt. Daarnaast wordt het matras ook ongeveer 8 uur per dag verwarmd. Warmte en vocht zijn de voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. De schimmels gaan vooral in de matras tijk zitten maar trekken ook dieper in het matras. Ook trekt vocht stof aan, daarom vindt je onder de meeste bedden veel stof. Een matras is, zonder dat we ons hier bewust van zijn, een broedplaats voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt.

Een matras wordt in de loop van de tijd heel erg vies

Onderzoek schadelijke bacteriën in matrassen

Recent onderzoek heeft aangetoond dat een alarmerend aantal schadelijke bacteriën in een matras vertoeven waaronder Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa. Deze twee bacteriesoorten werden in 50% van de matrassen gevonden en zijn belangrijke veroorzakers van diverse ziektes en diarree. Deze statistieken zijn gebaseerd op 154 matrassen die werden getest in ziekenhuizen en andere instellingen.

Pseudomonas aeruginosa bacterie in matrassenDe luchtkwaliteit binnenshuis speelt ook een grote rol voor de gezondheid. Pollen, dier gerelateerde allergieën, huisstofmijt en uitwerpselen van de huisstofmijt creëren ook een gevaar voor mensen die last hebben van astma of hooikoorts.

De gevolgen van een vies matras

Het fijne stof dat we elke nacht inademen kan een beoogde goede nachtrust verstoren en allergische reacties veroorzaken. Ook kan het leiden tot symptomen zoals jeukende ogen, een loopneus, niezen, een geïrriteerde keel, hoofdpijn, vermoeidheid, depressie enzovoort. Veel mensen verwarren deze symptomen met allergische reacties, zonder te beseffen dat de oorzaak waarschijnlijk het matras waarop zij slapen is. In je leven zal je lichaam meer contact met uw matras hebben dan elk ander stuk van uw meubilair.

Lees ook:  Warme winter veroorzaakt 20 procent meer huisstofmijt

We werpen een miljoen huidschilfers per dag af (1 a 2 gram), de meeste belanden in onze matrassen en de huisstofmijt leeft hiervan. De huisstofmijt vermenigvuldigt zich snel. Een vrouwelijke mijt legt ongeveer 300 eieren per dag. Een huisstofmijt produceert 200 keer zijn lichaamsgewicht in uitwerpselen tijdens hun levensduur. Deze uitwerpselen worden ingeademd met alle gevolgen van dien.

Wat kan je doen om je matras schoon te houden?

Wat kan je doen om je matras schoon te houden?

Gebruik het liefst een dikke molton onderdeken. Het merk Swissa verkoopt prachtige 1 centimeter dikke katoenen onderdekens die wasbaar zijn op 60 graden en dus huisstofmijt dodend. Een matras tijk is vaak alleen maar wasbaar op 40 graden en dit is niet huisstofmijt dodend. Ook zou u zo nu en dan het matras kunnen stofzuigen, hoewel u hiermee alleen de bovenste laag van het matras redelijk schoon kunt krijgen. Een echt goede molton/onderdeken werkt het beste.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.