Hoe vaak dient een matras vervangen te worden?

Bekijk de matras.info video

Hoe vaak dient een matras vervangen te worden? Terwijl de matrasindustrie consumenten aanraad om hun matrassen om 5 tot 10 jaar te vervangen, zegt het Consumer Report dat er geen tijdslimiet is voor het vervangen van een matras.

De matras is letterlijk het fundament van een goede nachtrust

“De matras is letterlijk het fundament van een goede nachtrust,” zei Karin Mahoney, woordvoerster van de betere slaap Raad, een non-profit organisatie die de missie heeft om mensen beter te laten slapen.

“Als u wakker wordt met een stijve en pijnlijke rug of regelmatig wakker wordt met pijnlijke ledenmaten zijn dit aanwijzingen dat het tijd is voor een nieuwe matras “zei Karin Mahoney, woordvoerster van de betere slaap Raad.

Mahoney zei dat 5 tot 7 jaar een goed moment is om aandacht te besteden aan het matras en te kijken of het tijd is voor een nieuwe. Veel detailhandelaars en fabrikanten raden aan om matrassen om de 5 tot 10 jaar te vervangen. Buiten het feit dat een matras onderhevig is aan slijtage wordt het ook erg onhygiënisch om er nog veel langer op te slapen.

Maar Consumer Reports zegt dat mensen te lang met hun matrassen willen doen.

“Er is geen tijdslimiet,” zei Bob Markovich, consumentbond Editor. “Het is niet zoiets zoals autobanden die je moet vervangen omdat het rubber verhardt en het profiel te weinig wordt. Bij een matras gaat het er vooral om dat het matras ergonomisch nog goed werkt. Dus als uw matras nog steeds comfortabel is na 12 jaar, niet weg doen maar gewoon houden.”

Consumer Reports voerde tests uit die het gebruik van 8 jaar van een matras gesimuleerde.

“Bij onze duurzaamheid tests kwam naar voren dat de betere matrassen nog prima waren na 8 jaar gebruik,” zei Markovich.

Lees ook:  Slaaptips voor warme zomer nachten

Echter was de uitslag van het onderzoek van de Oklahoma State University hoogleraar Bert Jacobson bijna het tegenovergestelde.

 

Matrassen verliezen veel van hun steun na vijf of zes jaar

Gemiddelde matrassen verliezen veel van hun steun  na ongeveer 5 of 6 jaar

“Onze bevindingen zijn dat gemiddelde matrassen veel van hun steun verloren hadden na ongeveer 5 of 6 jaar. Afhankelijk van de kwaliteit van het matras en het gewicht van de slaper”. Zei Jacobson, een professor van gezondheid en menselijke prestaties op OSU.

In één van zijn studies, waar 59 mensen aan deelnamen, waarvan de matrassen gemiddeld 9,5 jaar oud waren, rapporteerde de deelnemers pijn in de onderrug en slaapproblemen. Hun slaap gewoonten werden op hun eigen matrassen voor een maand bijgehouden. Na die tijd kregen alle deelnemers een nieuwe matras.

“We zagen vrijwel onmiddellijk drastische verbeteringen,” zei Jacobson.

“In plaats van direct naar een arts of chiropractor te gaan omdat je stijfheid of pijn in de rug hebt bij het opstaan is het wellicht het beste eerste te kijken naar het matras,” zei Jacobson.

Een goede nachtrust is heel belangrijk, vooral omdat we één-derde van ons leven aan slaap besteden. Slaapproblemen kunnen een sneeuwbaleffect in andere aspecten van ons leven veroorzaken en problemen met de algehele gezondheid, levensstijl en productiviteit met zich mee brengen. Gemiddeld vervangen consumenten hun matrassen om de 10.2 jaar, volgens de Raad slapen.

Het vervangen van een matras hangt voor veel consumenten af van de kwaliteit van de slaap.

Sommige mensen willen hun matras gewoon niet vervangen of doen dit eigenlijk te laat. Namelijk als er al allerlei klachten ontstaan.

Als je rugpijn hebt is je matras waarschijnlijk niet goed

“Als je wakker wordt van rugpijn midden in de nacht, of als je rug pijn doet als je wakker wordt, dan is het matras gewoon niet goed. Een matras moet comfortabel zijn en u weer fris doen laten opstaan “zei Fort Worth resident Dana Oakes.

Lees ook:  Dag van de Slaap en Nationale Slaapweek markeren het voorjaar

Dat is één reden dat ze onlangs een nieuwe matras kocht.

Consumer Reports Markovich zei dat voor diegenen met slaapproblemen het het beste is om eerst een nieuw kussen te proberen alvorens het matras te vervangen. Maar hij zei als een matras kuilvorming heeft het tijd is om op zoek te gaan naar een nieuw matras.

Als u opzoek gaat naar een nieuwe matras:

  • Maak eerst een voor selectie en kijk welk matras het beste bij u zou kunnen passen.
  • Test het matras voor ten minste 10 minuten in de showroom of beddenwinkel.
  • Bij het testen van een matras is het het beste uw schoenen uit te doen en los zittende kleding te dragen.
  • Neem uw eigen kussen voor het proefliggen mee of kijk of er een fijn en goed kussen in de showroom aanwezig is. Gebruik dit kussen op alle matrassen waar u op gaat proefliggen.
  • Ga op uw rug liggen en kijk of u uw hand onder uw onderrug kan steken. Als dit gemakkelijk gaat steunt het matras niet voldoende in uw onderrug.
  • Ideaal zou zijn dat uw matras en uw kussen uw nek en rug in rechte lijn houden.
  • Het mooiste is dat u het matras thuis proberen kunt en u het op proef geleverd krijgt. Let er dan wel op dat het een niet goed geld terug garantie is in plaats van een omruil garantie.
  • Kijk naar referenties van het matras en de leverancier.
  • Ga niet alleen voor een goede prijs maar kijk ook naar de kwaliteit en levervoorwaarden.

Succes!

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.