Huisstofmijt hoogseizoen in de herfst en winter

de plek waar huisstofmijten zich het liefst nestelen is in de slaapkamer en dan voornamelijk in het bed de plek waar huisstofmijten zich het liefst nestelen is in de slaapkamer en dan voornamelijk in het bed

In de herfst en winter is het weer huisstofmijt hoogseizoen. De huisstofmijt is een minuscuul spinachtige beestje dat massaal in onze matrassen leeft. Ze eten onze dode huidschilfers op en laten hun uitwerpselen achter. Het zijn de uitwerpselen waar zo’n 10 à 15 procent van de Nederlanders allergisch voor zijn.

Acht jaar lang deed Anne-Catherine Mailleux, doctor biologie aan de UCL en ULB onderzoek naar de huisstofmijt en werkte aan een manier om u van de huisstofmijt af te helpen. Dit doet zij paradoxaal genoeg met een lokmiddel voor mijten.

‘Koop nooit matrassen met een etiket ‘antihuisstofmijt’. Deze matrassen zijn bespoten met gif (insecticiden): de mijten worden immuun en u slaapt op chemicaliën’

Anne-Catherine Mailleux, “Tijdens mijn onderzoek kwam ik al snel tot de ontdekking dat die beestjes met elkaar communiceren, en dat ze samenwerken. Wat huisstofmijten echt nodig hebben is water: zonder vocht drogen ze snel uit. Tijdens het slapen verliest een mens bijna een halve liter zweet, maar overdag, als we niet meer in bed liggen, zijn de huisstofmijten hun bron van vocht kwijt.

Om te kunnen overleven, groepen ze dan ergens diep in onze matras samen. Om dit te kunnen doen moeten ze met elkaar kunnen communiceren: ‘Hierheen, jongens! Het wordt hier te droog.’ Dit doen ze door dan bepaalde moleculen uit te stoten. Hiervan heb ik er drie kunnen selecteren – de stinkende en giftige liet ik links liggen. Helaas bleek het nogal duur om die cocktail van drie moleculen zelf na te maken, dus ben ik op zoek gegaan in de plantenwereld. En jawel: ik heb de drie moleculen teruggevonden, in twee planten. Dat bleek veel goedkoper en werkt bovendien nog beter ook”.

Lees ook:  Tempur traagschuim matrassen

Doormiddel van deze moleculencocktail kun je de huisstofmijten in de val lokken.

Anne-Catherine Mailleux, “Eigenlijk speel je vals, ja. Door die moleculencocktail denken de huisstofmijten dat ze moeten samentroepen, maar in plaats daarvan lok je ze in een speciale deken. Die leg je op je bed en bespuit je met precies de goeie dosis van onze moleculencocktail. Na twee uur stop je de deken in de wasmachine: wassen op 60 graden en ’t is gedaan met de beestjes. Om ook van de uitwerpselen van de huisstofmijten verlost te zijn, kun je het matras goed te stofzuigen”.

Tot aan het begin van de vorige eeuw bracht de relatie tussen mens en huismijt weinig problemen met zich mee. Toen was haast niemand allergisch.

Door de oliecrisis van de jaren 70 is het huisstofmijt probleem pas echt begonnen. Toen de olieprijzen steil de hoogte ingingen, zijn we als gekken onze huizen gaan isoleren: we stopten ieder tochtgat dicht, waardoor de vochtigheidsgraad in onze huizen steeg. En dat is precies waar mijten zo dol op zijn: een warme, vochtige omgeving, liefst tussen 20 en 25 graden, met een vochtigheidsgraad van 70 procent. Dan planten ze zich supersnel voort. Elk vrouwtje legt tussen 50 en 80 eitjes per maand. Gelukkig leven ze gemiddeld maar anderhalve maand, maar het tikt toch snel aan. Met die overvloed aan mijten is het niet verwonderlijk dat ook meer mensen allergisch zijn geworden.

“Je mag niet onderschatten wat voor een impact zo’n een zware allergie op je leven kan hebben. Ik ken een dame die elke nacht haar hoofd tussen een paar kussens moest leggen, om te voorkomen dat ze ’s nachts met haar neus tegen de matras aan zou komen te liggen. Dan begonnen haar ogen meteen te tranen en haar neus raakte verstopt.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.