Onderbroken nachtrust veel slechter dan korte nachtrust

slaapproblemen

Onderbroken nachtrust veel slechter dan korte nachtrust. Een nachtrust die meerdere keren wordt onderbroken is erger dan een korte nachtrust. Dit is de conclusie van een onderzoek gedaan door de Johns Hopkins University. Het onderzoek werd in september 2015 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep.

slaapproblemen

Het slaaponderzoek werd gedaan in een slaapkliniek en er deden 62 mannen en vrouwen aan mee. De ene helft werd ‘s nachts meerdere keren gewekt en de andere helft mocht gewoon doorslapen, maar ging later dan voor hen gebruikelijk naar bed. Hierdoor liepen beide groepen een aanzienlijk slaaptekort op.

Na twee dagen (nachten) werd bij alle proefpersonen de mentale toestand onderzocht. Het eerste wat opviel was dat bij beide groepen de positieve emoties flink waren afgenomen. Echter was bij de tussentijds gewekte slapers dit effect een stuk groter: 31 procent ten opzichte 12 procent.

Niet alle slaapfasen doorlopen

“Het lichaam krijgt bij onderbroken nachten niet de mogelijkheid om alle slaapfasen te doorlopen waardoor het lichaam (en de geest) onvoldoende diepe slaap krijgt. Het is juist de diepe slaap die essentieel is voor mentaal herstel”, aldus één van de onderzoekers.

Bij het onderzoek werden niet alleen de positieve maar ook de negatieve emoties van de slapers gemeten en vergeleken. Opvallend was dat alleen bij de groep waarvan de nachtrust meerdere keren onderbroken was een groot verschil tussen de testgroepen bleek. ‘s Nachts meermalen wakker worden zorgt dus niet zozeer voor een slecht humeur, maar vrolijkheid en andere positieve emoties worden bij hen meer gedempt.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.