Slaap is absoluut de beste superfood

Vitamine D in voedsel en slapen
Bekijk de matras.info video

Gemiddeld spenderen we één derde van ons leven slapend in bed. Voor de meeste mensen voelt op tijd naar bed gaan als het bedrijven van een topsport.

Het is niet voor iedereen gesneden koek, op tijd naar bed gaan. De wekker gaat, het vermoeiende en lome maandagochtendgevoel herkennen we allemaal wel. Maar waarom gaan we niet met z’n allen als de donder eerder naar bed? Vroeg naar bed gaan klinkt natuurlijk niet zo sexy, maar eigenlijk zouden we het allemaal moeten doen. Zo regelmatig mogelijk! Gelukkig worden we met z’n allen er steeds bewuster van dat slaap de beste superfood is die er is.

De slaapfout die veel mensen maken

Door het hedendaagse gehaaste leven ervaren we bijna allemaal een tijdsdruk. Het wordt steeds lastiger om in bed het hoofd stil te krijgen en echt te relaxen. We kunnen onszelf niet dwingen om te slapen. De geest kan wakker blijven terwijl we ons fysiek wel moe voelen. We kunnen ons zelf wel helpen om slaap klaar te worden in bed. Leg je apparatuur zoals telefoon of tablet weg en ga een boek lezen.

Verminder blauw licht afkomstig van je mobiel of tablet

 

Eerder naar bed gaan en meer slapen klinkt makkelijk

De vraag rijst dan natuurlijk: Hoe doen we dat in de huidige maatschappij? Eigenlijk alleen al door te beseffen dat slaap net zo belangenrijk is als eten, drinken en ademhalen. Er wordt tegenwoordig door mensen veel geld uitgegeven aan diëten en sportscholen. Deze tijd kunnen we ook anders besteden: eerder naar bed gaan en jezelf verwennen met een goed bed en een heerlijk bij jou passend matras. Geloof me, op deze manier krijg je gewoon zin om naar bed te gaan. Slaap is één van de krachtigste dingen die er is. Degene die slaap in een potje met alle gezondheidsvoordelen op de wikkel zou verkopen, zou de rijkste uitvinder op de planeet zijn. Het supermodel Tyra Banks zei ooit dat goede slaap het krachtigste is wat een mens kan bezitten. Slaap op zich is niet sexy, het lijkt zelfs saai, maar is de beste superfood die er is. Je gaat er wel sexy uitzien door goede slaap!

Lees ook:  7 tips om op tijd op te staan
Vrouw blij in bed

Social Media is gif voor onze nachtrust

Vermijd 45 minuten voordat je naar bed gaat alle vormen van schermen (telefoon, tablet, phablet, televisie). Gebruik je mobiele telefoon niet als wekker en leg hem het liefst niet in de slaapkamer. Je mobiel als wekker ligt vaak vlak naast het bed, dit is sowieso slecht voor de gezondheid. Het betekend ook dat je vlak voor het slapen gaan toch nog even je social media checkt en dat je ’s nachts onbewust met dat ding bezig bent (mis ik iets belangrijks aan de andere kant van de wereld, of mis ik een paar zéér belangrijke facebook likes?).

Ook als we in de ochtend rustig horen te ontwaken in bed kijken we gelijk weer op dat ding. 26% van de mensen wordt wakker door hun telefoon. Bijna iedereen kent het probleem van de blauwe belichting van de schermen, deze houden je wakker en belemmeren de aanmaak van ons slaaphormoon melatonine. Als je naar bed gaat ben je hierdoor minder slaperig en slaap je minder diep met als gevolg dat je vermoeid wakker wordt.

Social Media

De powernap

De powernap is een aanrader, dan wel van precies 20 minuten. Als je na een dutje verschrikkelijk wakker wordt betekend het dat je ontwaakt uit je diepe slaap. Een powernap van 2 uur is ook zeer effectief, je ontwaakt dan uit de droomslaap. In deze fase wordt je normaal ook wakker. Een powernap is wel bedoeld voor overdag en niet enkele uren voor het naar bed gaan anders wordt ’s avonds het inslapen belemmerd.

Lees ook:  Nederland voorloper op het gebied van matrasrecycling
In rugligging moet het lichaam zodanig ondersteund worden dat de wervelkolom zijn natuurlijke S vorm behoudt

Het begrip schoonheidsslaapje

Uit een recent onderzoek is gebleken dat een schoonheidsslaap werkt. Een groep studenten kreeg een stapel gemixte foto’s onder ogen van mensen die minder dan 6 uur geslapen hadden en van een groep die 8 uur of iets meer hadden geslapen. De studenten kregen de opdracht om de mensen aan te wijzen die ze het aantrekkelijkst vonden op de foto. De mensen die 8 uur hadden geslapen werden aantrekkelijker bevonden. De stress die we overdag ontvangen en beleven worden gedurende een nacht goede slaap weggewerkt. Na een goede nachtrust ga je er niet alleen mooier uitzien maar je zult je ook gezonder en gelukkiger voelen. SLAAP GENEEST!

Het is niet voor iedereen gesneden koek, op tijd naar bed gaan

In het weekend lang uitslapen

Laat naar bed gaan in het weekend lijkt voor de meeste onder ons onvermijdelijk. De fout die de meeste mensen maken is dat ze dan ook de hele ochtend in bed doorslapen om de late uurtjes proberen te compenseren. Het is aan te raden om elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip op te staan. Het menselijk lichaam wilt namelijk niets liever dan ritme. Als we dus te lang blijven liggen in bed wordt het lichamelijke ritme verstoord en ga je de avond erna slechter slapen. Dit fenomeen krijg je dan maandagochtend op je bord en die maandochtend hebben de meeste mensen wel eens meegemaakt.

Zoete dromen voor twee

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.