Slaap is goed voor het geheugen

Het boek goed slapen voor gezond geheugen van chris wolf Ph. D.

Slaap is goed voor het geheugen. Er zijn allerlei voordelen voor een goede nachtrust: het is goed voor je hart, het helpt om stress te verminderen, het kan zelfs kanker voorkomen. En nu blijkt goed slapen zelfs goed voor het geheugen.

Onderzoek wijst uit dat je geheugen baat heeft bij slaap

Amerikaanse en Chinese wetenschappers hebben recent ontdekt waarom dit zo is. Doordat er onderzoek is gedaan bij muizen op basis van microscopisch onderzoek blijkt dat tijdens de slaap nieuwe verbindingen tussen hersencellen worden aangemaakt.

Het is natuurlijk algemeen bekend dat slaap heel belangrijk, zelf essentieel, is voor het geheugen en voor kennisvergaring maar wat daar de oorzaak van is of precies gebeurt in het brein is al geregeld onderwerp van discussie geweest. Experten zeggen dat deze studie belangrijk is, omdat ze de mechanismen van het geheugen achterhaalt hierdoor worden.

In dit onderzoek moesten de proefdieren een nieuw kunstje aanleren. De wetenschappers keken vervolgens met een microscoop in het brein van de muizen om na te gaan wat er nou precies gebeurde wanneer ze sliepen of wanneer ze juist van hun slaap werden beroofd.

Uit deze testresultaten blijkt dat de slapende muizen significant meer verbindingen tussen neuronen aanmaakten als ze goed sliepen. Ze leerden gemakkelijker en meer aan. Door hun slaap te verstoren, hebben de wetenschappers op deze manier aangetoond waarom slaap zo noodzakelijk is voor het geheugen. Het brein ‘herhaalde’ gedurende de slaap activiteiten van eerder op de dag.

Het boek goed slapen voor gezond geheugen van chris wolf Ph. D.

Nieuwe slaapinzichten

Professor Wen-Biao Gan van de Universiteit van New-York stelt dat niemand wist waarom slaap zo goed is voor het geheugen. We wisten al dat slaap hielp, maar er konden natuurlijk ook andere factoren meespelen. Nu hebben we echt aangetoond dat slapen helpt om verbindingen aan te maken tussen neuronen in de hersenen. De studie onthult dat het brein nooit echt slaapt, omdat het herhaalt wat zich eerder heeft afgespeeld’.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.