Slapen in een ijskoude slaapkamer met het raam open, is dat wel zo gezond?

Is het wel een goed idee om met het raam open te slapen in een ijskoude slaapkamer? Sommige mensen vinden het heerlijk en anderen vinden het verschrikkelijk. Je ademt ijskoude lucht in en vocht verdampt slecht, is dit wel een goed idee? De beste slaapkamer temperatuur ligt tussen de 15 en 18 graden. Buitenlucht inademen is in ieder geval goed voor onze longen hoewel echt koude lucht ons soms verkouden maakt.

Slapen in een ijskoude slaapkamer met het raam open, is dat wel zo gezond

Volgens slaapexpert Johan Verbreacken, verbonden aan het UZ Antwerpen, worden kleine kinderen minder verkouden als ze meer buitenlucht krijgen. Maar toch zijn er kanttekeningen. Koude lucht kan mensen helpen om gemakkelijker en beter door hun neus te blijven ademen. Echter als iemand al verkouden is kan dit juist averechts werken. Ook is het van belang te realiseren dat er, vooral in de grote steden, nogal wat luchtverontreiniging en dus fijnstof ronddartelt. Dit is zeker niet gezond.

Warm of koud slapen?

Warmte is belangrijk om te kunnen ontspannen en gemakkelijker in slaap te vallen. Als je je lichaam goed warm houdt, vooral de voeten, knieën en de onderrug, slaap je rustiger en gemakkelijker in. Vooral warme voeten zijn volgens de slaapexpert essentieel om goed te slapen. “Op de voeten zitten veel poriën die lichaamswarmte afgeven. Door koude voeten gaan de poriën dicht en krijg je een verhoogde koud-sensatie. Door kou kan je gaan rillen, wat juist weer energie opwekt en het inslapen lastiger maakt.”

Uitgedroogde huid

Koude lucht is een stuk droger dan warme lucht. Het zal waarschijnlijk nooit echt vriezen in de slaapkamer maar de lucht zal wel een stuk droger zijn dan als het warmer is. Mensen die een droge huid hebben merken in de winter dat de huid nog droger wordt. In een normaal huis is de luchtvochtigheid meestal rond de 60 procent. Als de temperatuur rond het vriespunt ligt is de luchtvochtigheid nog maar 20 procent.

Conclusie

Frisse lucht in de slaapkamer is prima maar let wel op fijnstof als u in de stad woont. Echte kou in de slaapkamer is af te raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.