Slapen op een oude matras kan dodelijk zijn

Dit klinkt misschien belachelijk, maar toch is het waar, slapen op en een oude matras kan dodelijk zijn. Mensen hebben geen idee hoeveel invloed nachtrust heeft op bijvoorbeeld alertheid. Maar ook het immuun systeem wordt sterk beïnvloed door (nacht)rust. Het juiste matras biedt broodnodige- en gezonde rust terwijl een slecht matras levensgevaarlijke gevolgen kan hebben.

Moe autorijden levensgevaarlijk

Per jaar zijn vele duizenden verkeersongevallen te wijten aan de directe gevolgen van vermoeidheid. De Amerikaanse National Sleep Foundation wijst op een onderzoek (2005) waaruit bleek dat in dat jaar 60% van de Amerikaanse autobestuurders – ongeveer 168 miljoen mensen – zwaar vermoeid auto hebben gereden. De National Highway Traffic Safety Administration schat dat per jaar ongeveer 100.000 crashes het directe gevolg zijn geweest van vermoeidheid. Hierbij vielen 1550 doden, 71.000 gewonden en was een schadebedrag gemoeid van 12,5 miljard dollar.

Slaap gerelateerde auto-ongelukken hebben 50% meer kans op een dodelijke afloop. Omdat een chauffeur die in slaap is gevallen niet kan remmen of uitwijken.

Ook vermindert slaperigheid de reactietijd en vermindert het de waakzaamheid. De snelheid waarmee informatie wordt verwerkt, vermindert door slaperigheid. Daarnaast wordt de kwaliteit van de besluitvorming ook negatief beïnvloed.

Zorg voor een goede nachtrust, kies een goed matras

Maar het zijn niet alleen auto-ongelukken. Er ontstaan door slaperigheid allerlei ongelukken. Zo was werelds ergste kernramp in Tsjernobyl te wijten aan nalatigheid van werknemers die meer dan 13 uur achter elkaar gewerkt hadden. Dertig mensen stierven direct aan de gevolgen van straling en wie weet hoeveel doden er zijn gevolgd in de afgelopen jaren.

Lees ook:  Goede nachtrust voor beter geheugen

Vervang uw matras dus tijdig zodat u goed en prettig slaapt en – misschien nog belangrijker – uitgerust opstaat.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.