In Vlaanderen wordt matrassen recyclen verplicht

matras recycle

In Vlaanderen wordt matrassen recyclen verplicht. Bij de verkoop van matrassen zal het in België verplicht gaan worden om alle oude matrassen te gaan recyclen. Nu worden alle oude matrassen op de vuilstort verbrand wat natuurlijk zonde is. In België worden per jaar gemiddeld 400.000 matrassen per jaar verbrand en in Nederland zijn dit er ongeveer 1,2 miljoen. Vanaf 1 januari 2018 zal de matrassen industrie een zogenaamde “aanvaardingsplicht” moeten hebben uitgewerkt en mogen matrassen niet meer verbrand worden.

matras recycle

 

Matrassen recyclen in Nederland

In Nederland wordt het recyclen van matrassen al gedaan maar is het niet verplicht. Het bedrijf Retour matras gevestigd in Noord Holland recyclet al enkele jaren matrassen die door de matrassen branche worden aangeleverd. In Nederland is het (nog) niet verplicht maar dat zou zeker een goede zaak zijn.

Maar liefst 96% van de oude matrassen kan hergebruikt worden. Vanuit milieuoogpunt bekeken is dat een prachtig resultaat. Retour Matras maakt van de oude matrassen industriële grondstoffen. Een deel van het gerecyclede schuimrubber levert Retour Matras aan de tapijtindustrie. De bulk ervan gaat naar een Belgische fabrikant van isolatiemateriaal. Deze verlijmt textielsnippers en schuimrubbervlokken tot dikke pakken isolatiemateriaal voor de bouwnijverheid. De matrasveren (pocket veren) te recycleren voor de metaalindustrie, en van schuim- of latexmatrassen kunnen bijvoorbeeld judomatten kunnen worden gemaakt, of “koematten” voor op stalvloeren.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *