Waarom echtparen in één bed slapen

Waarom echtparen in één bed slapen. Slapen in één bed (ruimte) is ooit ontstaan bij de armeren en klein behuisden. Want vroeger was een tweepersoonsbed een plek om seks te hebben, maar niet samen in te slapen. Sterker nog: samen slapen kost je bewezen een behoorlijk stuk van je nachtrust en gaat, gek genoeg, ook ten koste van de sekskwaliteit.

Arme gezinnen sliepen allemaal samen in bed

Er zijn verschillende redenen waarom vandaag de dag paren in hetzelfde bed slapen, schrijft John Methven in magazine The Atlantic. De mens heeft behoefte aan genegenheid en samenhorigheid, die in de intimiteit van het bed gemakkelijker kunnen worden geuit dan in andere omstandigheden.

Het boek At Day's CloseDe auteur verwijst o.a. naar het boek ‘At Day’s Close: Night in Times Past’ van Roger Ekirch, professor geschiedenis aan het Virginia Polytechnic Instituut, die ook de financiële reden aanhaalt voor het samen slapen.
“Zelfs het vee verbleef onder hetzelfde dak, want er was geen andere ruimte beschikbaar en de dieren waren bovendien een warmtebron” aldus Ekirch.

In de lagere klassen van het Europa voor de Industriële Revolutie was het gebruikelijk dat het hele gezin in één bed sliep. Dit was gelijk het duurste meubelstuk van het huishouden. In de hogere klassen hadden koppels ieder hun eigen ruimte en bed, waar ze zich al dan niet alleen in konden terugtrekken.

Professor Ekirch merkt op dat er niet alleen maar financiële motieven zijn. “We moeten niet vergeten dat de mens van nature bang was voor de nacht. In het donker voelde een men zich het kwetsbaarst. Bedgenoten boden dan een gevoel van veiligheid tegen mogelijke bedreigingen van dieven, brandstichters. Maar ook van geesten, heksen en natuurlijk de duivel.”

Lees ook:  Matrassen en klachten

Samen slapen heet vooral een sociaal motief

De Amerikaanse gezinstherapeut Lee Crespi merkt op dat er in onze moderne tijd nog een bijkomend (sociaal bepaald) motief is. Paren die niet in één bed slapen, geven immers het idee af dat ze geen seks meer hebben, wat niemand wil of kan toegeven.

“Samen slapen vormde voor een groot deel de basis voor verbondenheid”. Aldus Roger Ekirch. “Een bedgenoot werd immers vaak de intiemste vriend. Dat had niet alleen betrekking op gehuwden, maar ook bijvoorbeeld op zonen die met dienstmeisjes sliepen. Of aristocratische echtgenoten die het bed deelden met hun minnaars en minnaressen.”

Slapen in een bedstee, of was het meer bedoeld voor seks?

In de nachten vervaagden op die manier ook de sociale grenzen. Over het algemeen viel men niet onmiddellijk in slaap, maar werd er vrijuit gesproken. In het donker konden de bedgenoten de formaliteiten en etiquetteregels van overdag achter zich laten.

Samen slapen gebeurt vandaag de dag niet meer uit financiële overwegingen. Maar omdat de mens dus nog steeds die genegenheid zoekt, volgens John Methven.

“De hersenen hebben rust nodig, maar we hebben ook behoeftes aan kameraadschap, intimiteit en gefluister. Angst en stress worden minder als ze met een bedgenoot kunnen worden gedeeld.”
Hoewel het rustiger is om alleen te slapen en er ook minder verstoringen zijn blijft de mens dus het liefst samen slapen.

Bekijk ook andere oorzaken in de slaapkamer die invloed hebben op de nachtrust

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.