Waarom slapen echt fijn kan zijn

Slapen is leuk en kan veel voordelen bieden. Zeker als we tijdens het slapen ook nog heerlijk dromen. Hier volgen een aantal feiten en weetjes die de positieve invloed van slapen onderbouwen.

 

90 dagen proefslapen op een matras
  • Het gevolg van een goede nachtrust is dat men overdag energieker, vrolijker en alerter is. Men zal de dagelijkse taken makkelijker, sneller en geconcentreerder kunnen uitvoeren waardoor de productiviteit wordt verhoogd.
  • Mensen die goed slapen hebben minder kans op borst- en darmkanker, hartinfarcten, depressies, diabetes, bloed- en vaatziekten (bv.een te hoog cholesterolgehalte).
  • Hoeveel uur slaap we nodig hebben voor een gezond lichaam is per persoon verschillend en ook afhankelijk van leeftijd.
  • Uit vele onderzoeken is gebleken dat volwassenen (18 jaar en ouder) 7 tot 8 uur slaap nodig hebben.
  • Kinderen tussen de 6 en 12 jaar hebben 11 uur slaap nodig.
  • Pubers of tieners zijn een apart geval. Ze hebben vaak last van zogenaamde “junk sleep”. Door het gebruik van elektronica (bv.mobiele telefoons, tablets, televisie en games) geraken jongeren (steeds meer) niet in de belangrijke REM fase (Rapid Eye Movement). Juist dit is de belangrijkste slaapfase want in het lichaam vinden dan belangrijke processen plaats en het is ook de fase waarin we dromen.
  • Dromen stimuleren weer de creativiteit en het probleemoplossend denken.
  • Hoe beter de kwaliteit van onze slaap hoe meer men in de REM slaap komt.
REM slaap is de laatste fase van onze diepe slaap

De REM slaap is tevens de fase waarin herinneringen worden opgeslagen.

Dus hoe beter de slaap hoe beter het geheugen zich kan ontwikkelen. Helaas hebben we een goede nachtrust niet volledig in eigen hand. Het spreekt voor zich dat, om zo goed mogelijk in de REM slaap te belanden, de slaapomgeving van groot belang is. Factoren die een kwalitatief goede nachtrust kunnen belemmeren zijn bv. te veel licht en geluid. Maar van het grootste belang zijn natuurlijk een goed matras en een goede bodem. Mensen die goed slapen door de combinatie tussen een goed matras en bodem leven, over het algemeen, langer en gezonder. Zij hebben minder kans op ziekten omdat zij het lichaam beter de tijd geven om weer op te laden.

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.