Waarom we graag zeggen hoe moe we zijn

Waarome we graag zeggen hoe moe we wel niet zijnWaarom we graag zeggen hoe moe we zijn. Vermoeidheid is hét nieuwe statussymbool, zo meldt het tijdschrift Grazia. Een niet-wetenschappelijk gestaafde bewering, die toch een grond van waarheid lijkt te bezitten. Vraag aan iemand hoe het gaat en de kans is groot dat je te horen krijgt: ‘Goed, maar wel een beetje moe’.
Waarom willen mensen graag laten weten dat ze moe zijn? Niet omdat je hulp nodig hebt in het huishouden of om beter te slapen, maar omdat vermoeidheid een graadmeter is voor hoe druk je wel niet bent: het toont aan dat je succes hebt, dat je alles hebt… én dat je geen tijd hebt om te pauzeren of uit te blazen.

Facebooktopvrouw Sheryl Sandberg

Graiza haalt Sheryl Sandberg als voorbeeld aan om de theorie te staven. Ze heeft een topfunctie bij Facebook, ze is moeder, iemand die boeken schrijft en inspiratiespeeches geeft bij TED-conferenties. Met de hulp van een nanny, dat geeft ze wel toe. ‘Sheryl Sandberg toont aan dat vrouwen wél alles kunnen hebben, maar alleen als ze er keihard voor werken. En dat betekent dat vermoeidheid erbij hoort.’

Extra status?

Het verkrijgen van status door te klagen dat we moe zijn, kan een reden zijn. Maar ondertussen klaagt zowat iedereen over vermoeidheid, en als bijna iedereen het heeft, is er geen status meer aan te verlenen natuurlijk.

Maar waarom dan wel? Misschien is vermoeidheid ook wel een gemakkelijk excuus. Een excuus om niet altijd het huis op te ruimen, te koken of naar een feestje van iemand-die-je-eigenlijk-niet-leuk-vindt te gaan. Dingen waarvoor je geen excuus nodig hebt, maar die gemakkelijker zijn mét excuus. Verdedigbaarder, voor jezelf en de buitenwereld.

Lees ook:  Oud matras verhoogd risico op wiegendood

Vrouwen doen het meeste in de huishouding

Vrouwen doen het meeste in de huishouding en hebben meer slaap nodigVermoeidheid is zo voor vrouwen een manier geworden om toch een gelegitimeerde ‘pauze’ te nemen. Want ondanks het feit dat mannen meer helpen in het huishouden, doen vrouwen met ongeveer 70% van de huishoudelijke taken nog altijd het leeuwendeel. Zelfs bij vrouwelijke broodwinners doet nog altijd 55 procent het merendeel van de taken in huis, ook al is de partner thuis.

‘Vrouwen zijn nog altijd degene die alle kleine dingen onthouden en regelen: ze herinneren verjaardagen, maken de boodschappenlijstjes, plannen de reis (en de koffers), ze betalen de rekeningen.’

Vrouwen hebben daarom meer slaap nodig

Dat gecombineerd met de gewoonte om te multitasken maakt dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen: zo’n 20 minuten per dag. ‘Vrouwen gebruiken meer van hun hersencapaciteit en zijn dus meer moe dan mannen’, aldus slaapprofessor Jim Horne.

Tip van Sheryl Sandberg: ‘Verdeel de huishoudelijke taken evenredig.’ En ja, voor de kinderen zorgen ‘s ochtends hoort daar ook bij. Schuif dat misschien door naar hem, dan kan jij die nodige 20 minuten extra slapen…

Chris Nederhorst

Matrassen Specialist: Chris Nederhorst

Mijn naam is Chris Nederhorst, oprichter van matras.info en Royal Health Foam. Ik werk al meer dan 30 jaar met veel plezier in de matrassenbranche en deel graag mijn kennis. Mocht u nog vragen hebben, bel mij gerust! U kunt mij bereiken op 070-3387010.